Domowy „placek po węgiersku”

Tak mnie dzisiaj naszła ochota na coś extra i super pysznego. Postanowiłam przyrządzić jedną z moich ulubionych potraw. A jest nią domowy „placek po węgiersku”. Z chęcią podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem.


Najpierw przepis na placki ziemniaczane:

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • Sól i pieprz
  • Mąka pszenna

6

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Aby składniki były bardziej spojone, dodajemy do masy dwie łyżki mąki (można również dodać łyżkę mąki ziemniaczanej). Solimy i pieprzymy według własnego „widzimisię”. Placki smażymy na oliwie z oliwek. Zazwyczaj smażę placki mniejszej wielkości. W tym przypadku usmażyłam jeden większy i kilkanaście mniejszych.

Gulasz:

2

Składniki:

  • pół kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • czerwona cebula
  • papryka
  • pokrojone pomidory w puszce
  • łyżka śmietany 12%
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • Sól i pieprz

1 5

Kroimy: mięso, cebulę, pieczarki, paprykę w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Dodajemy sól oraz pieprz. Całość przerzucamy do garnka i dodajemy około 250 ml wody. Gotujemy do zgęstnienia sosu. Warto dodać łyżkę śmietany, która nieco złagodzi mięsny smak. Jeśli ktoś preferuje ostre potrawy, może dodać Przyprawiamy do smaku.

Na dnie talerza kładziemy placki i polewamy gotowym sosem.

4

Smacznego!

Leave a Comment