Garnek garnkowi nierówny

Jeżeli lubisz gotować i zależy Ci na smaku potraw, musisz zaopatrzyć swoją kuchnię w dobre garnki. Pamiętaj – garnek garnkowi nierówny. Przed kupnem naczyń, zdobądź wiedzę, która pozwoli wybrać model na miarę indywidualnych potrzeb. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów.

Garnki żeliwne

Produkowane są ze stopu naturalnych surowców. Śmiało można rzec, iż są niezniszczalne. Nadają się do gotowania, duszenia, a także bez problemu przygotujemy w nich potrawę w piekarniku. Niestety są dosyć ciężkie i wolno się rozgrzewają.

Naczynia ceramiczne

Ich głównym składnikiem jest glina. Nie wybieraj produktów emaliowanych, gdyż w nich mogą być substancje chemiczne. Jeśli już decydujesz się na garnki ceramiczne, wybierz te matowe.

 

Garnki emaliowane

Są lekkie oraz tanie i chyba to ich jedyna zaleta. Emalia często odpryskuje i przez to komponent garnka może przeniknąć do jedzenia.

Garnki aluminiowe

Są dosyć tanie i bardzo dobrze przewodzą ciepło. Niestety przywiera do nich pokarm i często się przypalają. Nie polecam.

Philipiak garnki

Alternatywą dla wyżej wymienionych naczyń są Philipiak garnki. Opinie są bardzo dobre. Ideą firmy Philipiak Milano jest przede wszystkim promowanie zdrowego stylu życia. Przygotowane dania są pełne aromatu i naturalnego smaku. Tajemnica jakości tkwi w konstrukcji zapewniającej właściwą cyrkulację gorącej pary. Dzięki temu możliwe jest gotowanie w niewielkiej ilości wody. Ponadto budowa naczyń Philipiak umożliwia gotowanie na parze, co jest jednym z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków.

Zdrowe posiłki

Jeżeli chcesz zatrzymać zdrowie na dłużej, zmień dotychczasowe nawyki żywieniowe. Mowa przede wszystkim o sposobie przygotowania posiłków. Nie smaż, ogranicz użcie soli oraz cukru. Dzięki dobrej jakości naczyniom do gotowania nie będziesz musiała wydobywać smaku i aromatu za pomocą niezdrowych przypraw.


Zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.

 

 

 

 

Leave a Comment