Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej to jedne z najpopularniejszych naczyń obecnych w naszych kuchniach. Są trwałe, dostępne w przystępnych cenach oraz można ich używać na każdego rodzaju kuchence. Niewiele osób jednak wie, że z biegiem lat i intensywnością użytkowania mogą one stracić swoje cenne właściwości. To z kolei wpływa na jakość i smak przyrządzanych potraw. Można temu zapobiec, dbając o nie w odpowiedni sposób. Jak zatem pielęgnować garnki ze stali nierdzewnej?

Jak na co dzień dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Właściwa pielęgnacja naszych stalowych garnków zaczyna się jeszcze przed ich pierwszym użyciem. Zaleca się, by umyć je w letniej wodzie z płynem do naczyń, po umyciu dokładnie je osuszyć i zagotować w nich wodę. Jeżeli jesteśmy już przy myciu garnków, warto wspomnieć, by nigdy nie szorować ich druciakiem, nawet jeśli jedzenie przywarło do dna. W takiej sytuacji lepiej je namoczyć i odczekać niż szorować. Szorowanie uszkadza bowiem ich strukturę i zostawia nieestetyczne rysy na powierzchni. Dlatego do mycia używajmy delikatnej gąbki oraz środków bez drobinek ścierających – najlepiej zwykły płyn do naczyń. Natomiast po umyciu zawsze dokładnie osuszajmy garnki, na przykład ręcznikiem papierowym. Dzięki temu nie powstaną brzydkie zacieki czy, co gorsza, odbarwienia.

Woda i olej

Kolejna ważna rada: nigdy nie zalewajmy gorących garnków zimną wodą. Chcąc zadbać o wygląd powierzchni garnków, można raz na jakiś czas natrzeć je olejem spożywczym. Na garnkach ze stali nierdzewnej z czasem może pojawić się nalot będący efektem osadzania się składników mineralnych z wody. Nie jest to szkodliwe, ale może prezentować się niezbyt estetycznie. W takiej sytuacji możemy wyczyścić garnki środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej.

Jak prawidłowo gotować w garnkach ze stali nierdzewnej?

Często się zdarza, że podczas gotowania popełniamy pewne błędy, które negatywnie wpływają na wygląd, jak i żywotność naszych garnków. O czym więc warto pamiętać? Starajmy się ustawiać garnki centralnie na źródle ciepła. To problem zwłaszcza dotyczący kuchenek gazowych. Zbyt duży płomień może okalać brzegi i ścianki garnków, powodując ich opalanie. Z czasem mogą wokół powstać ciemne plamy, których usunięcie będzie bardzo trudne. Z tego powodu zawsze dobierajmy rozmiar garnka do rozmiaru palnika.

Kolejna sprawa: nigdy nie rozgrzewajmy niepotrzebnie pustych garnków czy patelni. Gdy chcemy posolić wodę, na przykład na makaron, zawsze dodawajmy ją w momencie, gdy woda już wrze. Solenie zimnej wody sprzyja rozwojowi korozji. Poza tym nie powinniśmy przechowywać jedzenia w garnkach, w których się gotowały. Gotując gęstą potrawę, na przykład sos czy gulasz, pamiętajmy o częstym mieszaniu, aby nie doprowadzić do przypalenia naczynia. Jeżeli przyrządziliśmy obiad na dwa dni, przełóżmy go do pojemnika i dopiero wtedy schowajmy do lodówki.

Tych kilka prostych wskazówek pozwoli nam w odpowiedni sposób dbać o nasze garnki ze stali nierdzewnej. A one odwdzięczą się pięknym wyglądem i długim żywotem.

Leave a Comment