Kto z nas nie poznał trudów dolegliwości żołądkowych? Ich objawy bywają niezwykle dyskomfortowe i zawstydzające. Idealnym przykładem są gazy i burczenie dochodzące z żołądka. O ile jesteśmy w domu… to pół biedy. Gorzej, jeśli takie coś przytrafi nam się w pracy lub podczas ważnego spotkania towarzyskiego. Randka i wzdęcie to dwa wyrazy, które nie powinny iść ze sobą w parze. Dość! Zawalcz o swój komfort.
O mój panie! Co to za odbijanie?
Jeśli po spożyciu pokarmów, nagle zaczyna się odbijać to zazwyczaj za ten stan odpowiedzialne jest cofanie się treści żołądkowych do przełyku. Treść żołądka jest kwaśna. Dlatego też bardzo często odbijaniu się towarzyszy potworna zgaga, czyli uczucie nieprzyjemnego pieczenia w przełyku. Za taki stan odpowiedzialne są najczęściej tłuste i ciężkie do strawienia posiłki. Takie symptomy daje refluks, który nieleczony daje powikłania. Aby uniknąć tego typu objawów, koniecznie przejdź na lekkostrawną i delikatną dietę. Gwarantuje, że dolegliwości miną jak ręką odjął.
Wzdęcia i ciężar w żołądku
Każdy z nas wie, co to znaczy wzdęcie. Czujesz wówczas, jakbyś połknął balon. Za wzdęcia odpowiedzialne są również tłuste pokarmy. Warto wiedzieć, że nieprzyjemny stan wywoływany jest także przez niektóre warzywa. Zaliczymy do nich kapustę, groch, kalafior itp. Niekiedy za częste wzdęcia i zaparcia odpowiada stres. W takim przypadku wyeliminuj z codziennej diety produkty wzdymające, zbyt tłuste, słodkie i słone. Ponadto ruch reguluje częstotliwość wypróżnień. Warto rano wypić szklankę wody z cytryną. W ten sposób pobudzimy enzymy trawienne do sukcesywnego działania. Kiedy masz biegunkę przyjmuj probiotyki, które sprawdzą się również przy zaparciach i bólach brzucha wynikających z permanentnego stresu. Na wieczór należy zaś wypić herbatkę z melisy. Przy dolegliwościach związanych z nieregularnymi wypróżnieniami pomoże nam napar z siemienia lnianego.
Przelewa mi się w żołądku…
Czy cierpisz czasem przez bulgoty wydobywające się z żołądka? Takie dolegliwości żołądkowe pojawić się mogą po spożyciu ostrych lub niedogotowanych potraw. W takim przypadku pomogą gorzkie zioła – piołun, dziurawiec i mięta. Pamiętaj, aby napary pić małymi łyczkami.