Tłuszcz jest w diecie potrzebny, stanowi nośnik smaku, przez co niewątpliwie podnosi walory potraw. Jednak jak wiadomo, jego nadmiar szkodzi, zarówno zdrowiu, jak i urodzie. A jeśli chcemy zgubić parę kilogramów, to tłuszcz w diecie warto ograniczyć do minimum. Jak gotować smacznie i zdrowo bez użycia tłuszczu?
Czy posiłki należy przyrządzać bez tłuszczu?
Na początek zadajmy sobie pytanie – skoro tłuszcze pełnią swoją rolę w diecie, a do tego sprawia, że jedzenie jest smaczne, czy rzeczywiście warto gotować bez tłuszczu? Sęk w tym, że wbrew pozorom taki sposób gotowania nie eliminuje tłuszczu całkowicie. Pamiętajmy, że naturalnie znajduje się w produktach spożywczych, zwłaszcza takich jak mięsa, ryby, sery. Gdy mowa o gotowaniu bez tłuszczu nie chodzi zatem o jego całkowite wyeliminowanie, zwłaszcza, że niektóre z nich jak oliwa z oliwek są naprawdę zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu, ale o uniknięcie nadmiaru tłuszczu.
Poza tym do smażenia potraw w zdrowy sposób należy dodać choć trochę tłuszczu, bo jego brak grozi zniszczeniem naczynia i wytworzeniem szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej żywności, która ma trafić na talerz. Choć trzeba powiedzieć, że zdarzają się wyjątki, takie jak produkowana przez markę Philipiak patelnia, na której produkty spożywcze można rzeczywiście smażyć wyłącznie na własnym tłuszczu. Inne sposoby na przyrządzanie potraw bez dodatku tłuszczu to duszenie w wodzie, gotowania na parze, grillowanie i pieczenie. Jeśli zatem naprawdę zależy nam na unikaniu dodawania jakiegokolwiek tłuszczu jest możliwe, ale w tym celu warto wyposażyć się w odpowiednie naczynia.
Najlepsze garnki i patelnie do smażenia bez tłuszczu
Kupując „patelnię do przyrządzania potraw bez tłuszczu”, warto upewnić się czy to określenie nie jest jedynie chwytem reklamowym. Naczynia marki Philipiak cieszą się opinią odpowiednich do gotowania i smażenia na tłuszczu, a dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów oraz struktury dna, rzeczywiście jest to możliwe. Godne polecenia są także produkowane przez Philipiak sztućce, garnki i akcesoria kuchenne, które są odznaczają się niesamowitą trwałością i bezpieczeństwem dla zdrowia (http://www.philipiaksalony.pl/produkty). Warto wybierać to, co dobre, ponieważ wiele produktów reklamowanych jako patelnie odpowiednie do smażenia bez oleju, w rzeczywistości może służyć jedynie do prażenia jedzenia.
Kiedy mowa o patelniach, trzeba wspomnieć także o patelniach do grillowania ze specjalną żeberkową strukturą. Podczas takiego rodzaju smażenia tłuszcz z pokarmów wytapia się do rowków patelni i w ten sposób jedzenie „grilluje się” bez konieczności dodawania oleju.
Jeśli chodzi o garnki do gotowania bez tłuszczu, z pewnością prym wiodą naczynia do gotowania na parze. Ta technika gotowania cieszy się obecnie dużą popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia i osób będących na diecie, ponieważ nie wymaga dodawania jakiegokolwiek tłuszczu, a do tego pozwala zachować w jedzeniu cenne składniki, które podczas tradycyjnego gotowania są wygotowywane.
Wśród metod przyrządzania potraw bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością, z pewnością warto wymienić także duszenie w wodzie i pieczenie. Choć wymaga to nieco więcej czasu, zużycia energii i nie jest tak zdrowe, jak gotowanie na parze, to także skuteczne sposoby na lekkie, beztłuszczowe gotowanie.
Więcej o naczyniach do gotowania bez tłuszczu marki Philipiak tutaj: http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo