O tym, że gotowanie na parze ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie, przekonują nas niemal na każdym kroku lekarze i dietetycy. Jeśli jesteście ciekawi, jakie są główne zalety gotowania na parze oraz w ogóle, od czego zacząć przygodę z tym sposobem obróbki jedzenia, koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu.
Gotowanie na parze – dlaczego jest takie zdrowe?
Ten sposób przyrządzania potraw cieszy się już od dłuższego czasu sporą popularnością. Mówią o nim zarówno dietetycy, jak i lekarze różnych specjalizacji. Promują trenerzy fitness, a nawet niektórzy mistrzowie kuchni. Miłośnicy tej metody gotowania wymieniają jej aspekty praktyczne, takie jak oszczędność czasu, prostota przyrządzania potraw, estetyka ich wyglądu oraz głębia smaku i aromatu. Natomiast specjaliści podkreślają prozdrowotne właściwości tej techniki obórki jedzenia.
Najważniejsze zalety gotowania na parze
Tym, co w pierwszej kolejności powinno nas przekonać do tej metody gotowania, jest fakt, że Wasze jedzenie będzie nie tylko smaczniejsze, estetyczniejsze, ale również zachowa większość zawartych w nim składników odżywczych. Co to oznacza dla organizmu? Gotowanie na parze dostarczy mu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów oraz ułatwi wyrównanie ich niedoborów. Przygotowywane w ten sposób jedzenie nie tylko nie traci swoich odżywczych właściwości, ale również nie dostarcza nam zbędnych kalorii. Dzieje się tak, ponieważ do jego przygotowania nie potrzebujemy dodatku tłuszczu, soli czy cukru – czyli największych wrogów naszej wagi. Gotowanie na parze sprzyja również naszemu układowi pokarmowemu z dwóch powodów. Po pierwsze – nie obciąża go. Po drugie – dostarcza mu błonnika pokarmowego w łatwo przyswajalnej postaci, dzięki czemu usprawnia jego działanie. Panie powinny zainteresować się tą metodą gotowania również dlatego, że mniej przetworzone jedzenie nie będzie dostarczało toksyn do ich organizmu, co odczują, jako wyraźną poprawę wyglądu cery i stanu skóry.
Jak gotować na parze?
Praktyczne wskazówki dotyczące, tego, w jaki sposób gotować na parze, żeby było zdrowo, ale przede wszystkim smacznie, zawarła autorka tego krótkiego poradnika: https://kobieceinspiracje.pl/poradnik/142485,gotowanie-na-parze-zdrowe-jedzenie-w-smacznym-wydaniu.html . Dowiecie się z niego między innymi: jak długo trwa takie gotowanie, w jaki sposób należy je kontrolować. Autorka umieściła w nim także liczne triki, które przydadzą się przede wszystkim początkującym „kuchmistrzom – amatorom”. My tylko dodamy, że zaczynając gotowanie na parze, wybierzcie sobie miękkie warzywa oraz mięso typu pierś z kurczaka. Gdy już bardziej się wprawicie w tej metodzie, bez problemu przyrządzicie też: rybę, owoce morza, ryż, kaszę, ziemniaki i każdy dowolny rodzaj mięsa.
Czy gotowanie na parze jest dla wszystkich?
Oczywiście prostota tej metody, jej szerokie zastosowanie oraz liczne zalety powodują, że jest to technika absolutnie dla każdego. Na pewno najbardziej zyskają na niej osoby, które właśnie planują przejść na dietę, a także już odchudzające się i szukające prostych, tanich i nieskomplikowanych sposobów, które wspomogą ich starania. Zalety gotowania na parze docenią również ci, którzy wybitnie dbają o sylwetkę, zdrowo się odżywiają oraz są aktywne fizycznie. Ta metoda gotowania przyda się również osobom cierpiącym na dokuczliwe objawy ze strony układu pokarmowego.
Podsumowując – jeśli chcecie się przekonać na własnej skórze, jak wiele pozytywnych zmian w Waszym organizmie, może spowodować zmiana diety, to gotowanie na parze jest metodą, od której powinniście zacząć. Co ważniejsze, aby zacząć to zdrowe gotowanie, wcale nie musicie posiadać super-mocy kulinarnych, ani martwić się, że skarzecie się tym samym na godziny spędzane w kuchni. Wprost przeciwnie – z tą metodą przyrządzania jedzenia poradzi sobie nawet największy laik, a oszczędność czasu z pewnością Was zaskoczy.