Gotowanie na parze jako najzdrowsza metoda przygotowywania posiłków

Każdy z nas wie, iż zdrowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór produktów żywnościowych. To także, a może przede wszystkim sposób ich przyrządzania. Nawet najlepszej jakości warzywa czy mięso stracą swoje dietetyczne właściwości, jeśli na przykład usmażymy je w dużej ilości oleju. Podobnie warzywa gotowane w wodzie tracą sporo cennych wartości odżywczych. Z tego względu dietetycy zachęcają, by przestawić się na gotowanie na parze. Dlaczego można powiedzieć, że jest to najzdrowszy sposób na przyrządzanie ciepłych posiłków?

Gotowanie na parze – gotuj lekko, bez tłuszczu i soli

Gotowanie na parze może odbywać się przy pomocy garnków ze specjalną nakładką, urządzenia na prąd nazywanego parowarem lub przy użyciu tradycyjnego garnka i sitka o drobnych oczkach. Najlepiej jednak zaopatrzyć się w profesjonalne garnki do gotowania na [parze, które pozwolą wydobyć z produktów żywnościowych to, co najlepsze, a samo gotowanie będzie wygodne i proste. Dowiedziono, iż gotując na parze, pozwalamy, by wszystkie składniki odżywcze, jakie posiadają produkty, zostały w nich, a nie w garnku. Na parze można przygotowywać warzywa, mięsa, ryby, a nawet gotować makaron czy ryż. Para wodna wydobywająca się z garnka napełnionego gotującą się wodą pozwala poddać obróbce cieplnej żywność, nie wypłukując z nich wartościowych składników. Gotując na parze, nie musimy używać soli, gdyż para wodna wydobywa z warzyw i mięs znajdujący się w nich sód. Mięsa przyrządzane w ten sposób są lekkie i chude, gdyż nie używamy tłuszczu. Taka kuchnia jest więc bardzo dobra dla naszych żołądków i sylwetek.

Czy potrawy przyrządzane na parze mogą być smakowite?

Niektórzy zniechęcili się do gotowania na parze, argumentując to, iż potrawy były jałowe, suche i bez smaku. Najczęściej jest to wynik niedostatecznego użycia przypraw i ziół, których powinno być nieco więcej, lub zbyt długi proces gotowania. Warzywa na parze smakują najlepiej, gdy są lekko ‘al dente’, czyli chrupiące, a nie rozgotowane. Mięsa i ryby gotowane na parze również warto wcześniej zamarynować, by nabrały smaku i aromatu. Jeżeli nie chcemy rezygnować z soli, możemy dodać jej do wody, która będzie z kolei parować na żywność.

Co można gotować na parze?

Chociaż zdecydowana większość warzyw, mięs i innych produktów nadaje się do gotowania na parze, są oczywiście wyjątki. Wynika to z faktu, iż para osiąga temperaturę nawet 120 stopni Celsjusza, co nie służy niektórym produktom. Warzywa łatwo też rozgotować, o czym mówiliśmy wcześniej. Od czego więc warto zacząć swoją przygodę z gotowaniem na parze? Z pewnością zasmakuje nam gotowany na parze kalafior, brokuł, marchew czy ziemniaki. W ten sposób można gotować także warzywa liściaste, na przykład szpinak. Na parze świetnie udają się też ryby. Przed obróbką termiczną warto skropić je sokiem z cytryny oraz posypać ziołami. By nie doszło do sytuacji, że część ryby będzie niedogotowana, a część rozgotowana, trzeba je podzielić na równe kawałki. Ta sama zasada dotyczy mięs przygotowywanych na parze.

Nabranie wprawy w gotowaniu na parze wymaga trochę czasu, wielu prób oraz nabycia specjalnych garnków do tej metody gotowania. Ale warto być cierpliwym i rozsmakować się w takiej kuchni, gdyż będzie to korzystne dla naszego zdrowia. A zdrowie jest przecież najważniejsze!

Leave a Comment