Gotowanie na parze – naczynia

Gotowanie na parze zdaniem wielu osób ma same zalety. Jest nie tylko najzdrowszą metodą gotowania, ale także jest wyjątkowo proste. Z gotowaniem na parze poradzą sobie nawet osoby stawiające w kuchni pierwsze kroki. Jak prawidłowo gotować na parze, i jakie naczynia są do tego potrzebne?

Gotowanie na parze – zalety

Dlaczego gotowania nad wrzącą, parującą wodą pod przykrywką jest aż tak zdrowe? Odpowiedź jest prosta – dzięki tej metodzie nie dochodzi do wypłukiwania z warzyw składników odżywczych. Według różnych szacunków podaje się, że po ugotowaniu na parze produkty zachowują średnio o połowę więcej witamin i soli mineralnych, niż w przypadku gotowania tradycyjnego. Ponadto tak przyrządzone potrawy nie tracą swojego naturalnego aromatu i intensywności smaku, dlatego nie wymagają mocnego przyprawiania ani solenia.

sałatka na talerzu

Kolejne zalety gotowania na parze to brak konieczności stosowania tłuszczu oraz zachowywanie przez warzywa sprężystości i koloru. Warzywa, ryż, kasze oraz mięso i ryby przyrządzone na parze są lekkostrawne, smaczne i pięknie się prezentują, nic więc dziwnego, że za radami dietetyków podąża coraz więcej miłośników zdrowego i dobrego jedzenia.

Co można gotować na parze?

Poprzez gotowanie na parze przyrządzić możemy niemal wszystko: kasze, ryż, kasze, warzywa (z wyjątkiem sałaty i pomidorów), owoce (świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki). Do gotowania na parze najlepiej nadaje się białe mięso drobiowe, np. pierś kurczaka, indyka, ale również mielone. Doskonale sprawdza się w przyrządzaniu zdrowych potraw z ryb.

trzy rodzaje kasz

Jak gotować na parze? Naczynia do gotowania na parze

Do gotowania na parze są przeznaczone naczynia, które ułatwiają proces przyrządzania posiłków i umożliwiają ugotowanie całego posiłku na jednym palniku. Służą do tego m.in. specjalne garnki stalowe z dziurkowanym dnem, do gotowania w systemie wieżowym. Dla osób, które często gotują na parze dobrym rozwiązaniem może być parowar – urządzenie, w którym na parze szybciej można ugotować kilka produktów jednocześnie.

Przykłady naczyń przeznaczonych do gotowania na parze można obejrzeć tutaj: http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak

Warto jednak pamiętać, że technika gotowania na parze jest bardzo prosta, a stosowanie specjalnych naczyń nie jest konieczne. Aby cieszyć się pysznym, dietetycznym posiłkiem, wystarczy garnek, sitko lub durszlak i pokrywka. Na początek należy nalać wody na dno garnka, a następnie doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień układamy na sicie lub w durszlaku produkty i przykrywamy garnek pokrywką. W czasie gotowania woda powinna znajdować się 2-3 cm poniżej sitka lub durszlaka. Warto przy tym pamiętać, aby sito było wykonane z odpowiednich, odpornych na temperaturę materiałów, najlepiej stali nierdzewnej.

garnki na kuchni

W sklepach można także znaleźć specjalne wkładki i koszyczki, dzięki którym gotować na parze można zarówno w domu na dowolnym garnku, jak i poza nim, np. na wakacjach.

Leave a Comment