Kiedy na dworze króluje upał, nie mamy zazwyczaj ochoty na jedzenie. Zawsze jednak może pojawić się chętka na coś słodkiego. Poniżej podaję przepis na ciasto, które sprawdzi się w każdą pogodę… a przede wszystkim będzie smakować wakacyjną porą.
Składniki:
- 20 dag biszkoptów
- 4 jabłka – najlepiej antonówki
- 2 szklanki mleka
- budyń – może być waniliowy, śmietankowy, migdałowy itp.
- sól
- mielony cynamon
- garść wiórków kokosowych
Jak przyrządzić?
Kruszymy biszkopty i wykładamy nimi formę lub tortownicę (wcześniej można ułożyć w formie folię aluminiową). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, podlewamy 2-3 łyżkami wody i rozgotowujemy na małym ogniu. Pamiętajmy, aby często mieszać. Jabłka przepuszczamy przez sito i dodajemy dla smaku cukier i trochę cynamonu. Ciepłym przecierem zalewamy biszkopty, a kiedy lekko ostygnie, wówczas wykładamy na wierzch ciepły budyń. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Przed podaniem warto schłodzić, wtedy ciasto będzie smakowało wybornie. W wersji dla dorosłych możemy biszkopty nasączyć 3 łyżkami brandy lub rumu.
Jeżeli zależy nam na czasie, możemy do przecieru dodać nie zwykły cukier a żelujący – w takim przypadku gotujemy przecier tylko około 2 minut. Zamiast budyniu, ciasto można przykryć bitą śmietaną – na przykład w sprayu. Jeśli zaś ktoś nie przepada za wiórkami kokosowymi, ciasto na lato można posypać startą mleczną lud deserową czekoladą. Takie ciasto nadaje się idealnie zarówno do kawy, jak i schłodzonej lemoniady.
Przepis na szybką lemoniadę:
- miód lub cukier
- 3 cytryny
- woda
- imbir
Gotujemy wodę z sokiem z cytryny (wszystkie proporcje dobieramy do smaku) oraz imbirem. Dosładzamy cukrem lub miodem. Po ostudzeniu schładzamy! Smacznego!