Jak pokroić ser?

Jak pokroić ser? Wydawałoby się, że jest to dosyć proste zadanie. Wystarczy wziąć nóż i już! No właśnie… tylko jaki ma być to nóż? Dlaczego kwestia odpowiedniego noża do sera jest tak ważna?

Jegomość ser

Można wyróżnić naprawdę dużo odmian i gatunków sera. Smakosze tego specjału podkreślą, iż idealnie pokrojony i podany ser smakuje wyborniej. Zatem śmiało można powiedzieć, że sposób przygotowania sera ma ogromny wpływ na jego smak i aromat. Dla przykładu – w wielu eleganckich restauracjach możemy zamówić deskę serów, która stanowi idealną przekąskę do piwa. Duże znaczenie ma nie tylko sposób podania, lecz także metoda krojenia. Dlatego też warto zaopatrzyć się w specjalistyczny zestaw noży do krojenia sera.

Nóż do sera – rodzaje

Aby powiedzieć konkretnie, jaki rodzaj noża przyda się w konkretnym przypadku, musimy również rozróżnić specyfikę odmiany. Przykładem są sery twarde i półtwarde. Zaliczymy do nich takie produkty, jak ementaler czy czedar. Noże do serów twardych powinny posiadać ostry czubek tak, aby mógł idealnie wbić się w bryłę. Trzonek powinien być dłuższy niż samo ostrze. Czasami nóż do sera twardego lub półtwardego przyjmuje postać gilotyny.

Sery miękkie oczywiście trudniej jest pokroić. Dlatego też noże do serów miękkich posiadają w ostrzach otwory zapobiegające przywieraniu produktu. Czubek najczęściej jest rozwidlony, a ostrze ząbkowane.

Krojenie serów twardych jest dosyć proste. Każdy kawałek powinien posiadać odrobinę skórki oraz wnętrze. Natomiast miękkie sery porcjujemy (tak, jak tort). Więcej o specyfice noży do sera przeczytacie pod linkiem: http://chavroux.pl/wybrac-noz-sera/

Leave a Comment