Jakie garnki wybrać – aluminiowe, żeliwne, gliniane, a może stalowe?

Garnki to podstawowy element wyposażenia kuchni. Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, powinniśmy zainwestować w te naprawdę dobrej jakości. Ale co to właściwie znaczy? Dobre garnki powinny być trwałe, odporne na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia mechaniczne. Ważne, aby nie wchodziły w reakcje z pożywieniem i nie wydzielały szkodliwych substancji. Obecnie na rynku mamy tyle rodzajów naczyń do gotowania, różniących się między sobą nie tylko wielkością i kolorami, ale przede wszystkim materiałem wykonania, że łatwo w tym wszystkim się pogubić. Sprawdźmy zatem, jakie garnki wybrać.

Garnki aluminiowe – lekkie i tanie

Nie bez powodu zaczynamy od garnków aluminiowych, gdyż należą do najpopularniejszych. Za ich zakupem przemawia głównie niska cena, ale czy poza tym warte są uwagi? Naczynia aluminiowe swoim wyglądem przypominają garnki wykonane ze stali, jednakże ich właściwości są nieco inne. To prawda, że są lekkie i dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu pozwalają na szybkie przygotowanie posiłku. Niestety krótko utrzymują ciepło, a przede wszystkim nie nadają się do gotowania kwaśnych potraw, bo wtedy uwalniają szkodliwe związki, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Garnki emaliowane – estetyczne i uniwersalne

Dużą popularnością cieszą się również garnki emaliowane. Wybieramy je głównie ze względów estetycznych, gdyż dostępne są w bogatej feerii barw oraz wzorów. Tego typu garnki są odporne na działanie wysokiej temperatury oraz gwałtowne i częste jej zmiany. Dzięki temu uznawane są za bezpieczne dla naszego zdrowia. Dopóki ich wewnętrzna powłoka nie ulegnie uszkodzeniu, żadne toksyczne substancje nie przedostaną się do żywności. Ale uwaga! Gdy dochodzi do zarysowania emalii wówczas taki garnek staje się zagrożeniem dla zdrowia i dlatego należy jak najszybciej się go pozbyć.

Garnki żeliwne – solidne i trwałe

Garnki żeliwne nie należą do najtańszych, jednakże odznaczają się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Do ich produkcji wykorzystuje się stopy węgla i żelaza, dzięki czemu niestraszne im zarysowania i innego rodzaju uszkodzenia. Doskonale przewodzą ciepło i przez długi czas utrzymują temperaturę. Nadają się do używania w piekarniku. Minusem naczyń żeliwnych jest ich ciężar, który dla niektórych osób może być wyjątkowo kłopotliwy. Poza tym przygotowywane w nich potrawą mają skłonność do przywierania i tym samym przypalania się. Kupując garnki żeliwne należy mieć również na uwadze to, że są one dość wymagające w pielęgnacji. Trzeba je konserwować olejem, a po każdym umyciu dokładnie wytrzeć do sucha. Uwaga! Aby garnki żeliwne nadawały się do bezpiecznego gotowania, powinny być wykonane w stu procentach z naturalnego żeliwa. Należy więc unikać kupowania tanich podróbek.

Garnki gliniane – zdrowe i uniwersalne

gliniany garnek pozwala gotować dania bez tłuszczu

Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki wybrać, być może już o nich słyszałeś. Garnki gliniane, zwane garnkami rzymskimi, są mniej popularne, aczkolwiek są to produkty godne uwagi. Przede wszystkim pozwalają na przygotowywanie potraw w sposób zdrowy i beztłuszczowy. Nadają się do zapiekania, duszenia, a nawet pieczenia chleba. Wybierając tego typu garnki należy pamiętać, że nie mogą one mieć bezpośredniego kontaktu z ogniem, dlatego wymagają ustawienia na metalowej podkładce. Minusy? Garnki gliniane są nieodporne na nagłe zmiany temperatur. Do tego wymagają specjalnej pielęgnacji i dość szybko pękają lub ulegają wyszczerbieniu.

Garnki ze stali nierdzewnej – trwałe i zdrowe

I na koniec garnki, które cieszą się największą popularnością i są najczęściej wybierane przez osoby dbające o zdrowe odżywianie. Garnki stalowe są solidne i wytrzymałe, a do tego odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Co ważne, nie odkształcają się nawet pod wpływem działania bardzo wysokich temperatur. Jest to zdecydowana ich zaleta. Trwałość zapewniona przez stal nierdzewną sprawia, że wszystkie naczynia można wrzucić do zmywarki bez obawy o uszkodzenie. Garnki stalowe dobrze przewodzą ciepło i nadają się praktycznie na każdy rodzaj kuchenki – również na płytę indukcyjną. Dużą ich zaletą jest również to, że są antybakteryjne, bardzo higieniczne oraz w pełni bezpieczne dla zdrowia. Nie wchodzą w kontakt z jedzeniem i dzięki temu jesteśmy w stanie za ich pomocą przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ponadto ich wygląd jest na tyle atrakcyjny, że dopasowują się do każdego stylu kuchni. Najlepsze garnki stalowe to te posiadające akutermiczne dno, które równomiernie rozprowadza ciepło i zapewni efektywne gotowanie. Uwaga! Garnków stalowych nie poleca się osobom uczulonym na nikiel, gdyż większość z nich posiada ten pierwiastek w swoim składzie.

Wiesz już, jakie garnki wybrać, żeby gotować lekko, zdrowo i nie wymieniać naczyń kuchennych zbyt często?

Leave a Comment