Ze stwierdzeniem: „jedzenie marchewek jest zdrowe” nie wypada się nie zgodzić. Pomarańczowe warzywo jest naczelnym składnikiem wielu dań. Warto poznać jego historię i zaznajomić się z właściwościami, z jakich słynie na całym świecie.
Kremowa… marchewka?
Na straganach i w warzywniakach kupujemy dzisiaj pomarańczową marchewkę. Dla wielu z Was ciekawostką będzie z pewnością to, że początkowo marchew miała prawdopodobnie kolor kremowy i fioletowy. Dopiero różne krzyżówki pozwoliły uzyskać kolor, z jakiego dziś słynie omawiane warzywo. Marchew pochodzi z Persji. Kiedyś rosła dziko. Aby zwiększyć słodycz i zminimalizować twardość, zaczęto stosować hodowle kontrolowane. Poszerzanie popularności marchewka może zawdzięczać takim krajom, jak Hiszpania, Holandia, Chiny czy Japonia.
Gatunkowo marchew należy do rodziny selerowatych. Obecnie bardzo rzadko można spotkać marchew w stanie dzikim. Jest przede wszystkim rośliną uprawną. W innym rozróżnieniu – marchew jest warzywem korzennym. Współcześnie możemy spotkać odmiany pomarańczowe, białe, żółte i fioletowe. Może być gotowana lub spożywana w stanie surowym.
Właściwości marchewki
Marchew przejawia wiele właściwości leczniczych. Do najpopularniejszych możemy wliczyć:
- Zawarty w marchewce beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem może ograniczyć rozwój nowotworów.
- Marchewka zalecana jest jako pierwsze warzywo niemowląt. Jest lekkostrawna i zwalcza zaburzenia trawienia.
- Surowa marchew zalecana jest w diecie cukrzyka.
- Usprawnia procesy metaboliczne i perystaltykę jelit.
- Stosowana jest przy awitaminozie.
- Działa pomocniczo przy początkach miażdżycy.
- Jest małokaloryczna (w 100 g znajdziemy tylko 41 kcal), dlatego też sprawdza się podczas diety redukcyjnej.