Coraz częściej podejmowana jest dyskusja o roli zdrowego gotowania. Jeszcze do niedawna szczupła sylwetka kojarzyła się z wyrzeczeniami. Na szczęście zaczynamy odchodzić od tego twierdzenia. Aby utrzymać dobrą kondycję i zdrowie, koniecznie trzeba nauczyć się zasad zdrowego gotowania. Z jakich względów jest to jeszcze ważne?
Mam czas na gotowanie
Bardzo często spotkałam się z wymówką: „ale ja nie mam czasu na gotowanie”. Skoro masz czas na to, by wyjść z domu, spędzić dłuższy czas na mieście i zjeść obiad – to masz bardzo dużo czasu. Zapasy można zrobić na cały tydzień, a samo gotowanie wcale nie zajmuje tyle czasu, jak niektórzy sądzą. Mało tego, jeśli gotujemy w domu to możemy po prostu ugotować więcej. Dzięki temu można cieszyć się zdrowym posiłkiem przez dwa dni. Aby zaoszczędzić czas, często gotuję dania jednogarnkowe. Są smaczne, sycące i starczają na dłużej. Przecież nikt nie lubi siedzieć w kuchni całymi dniami.
Zatem pierwsza zasada mówi – zrób zapasy. Dzięki temu będziesz miał świadomość co dokładnie spożywasz. Aby było łatwiej, zrób listę. Kolejnym pomysłem na zaoszczędzenie czasu jest zamrażanie. Pamiętaj – zamrożone warzywa i owoce wcale nie są gorsze od tych świeżych. Jeśli zamrażane są w odpowiednim czasie, wówczas nie tracą tak wiele substancji odżywczych. Zamrażam możemy chleb, mięso, a nawet gotowe danie.
Sprytne naczynia kuchenne
Zdrowe gotowanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Dlatego też warto zainwestować w dobre garnki. Nie dość, że przygotowanie posiłku jest szybkie i proste, to dodatkowo takie naczynie będzie nam służyło przez wiele lat. W mojej kuchni królują garnki Philipiak. Dlaczego akurat ta marka? Z kilku względów. Zwróciłam przede wszystkim uwagę na staranność rzemieślniczą i dbałość i szczegóły. Patelnia Philipiak i inne naczynia wykonane są ze stali szlachetnej, która równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz naczynia. Takie rozwiązanie (z dodatkowym dnem akustycznym) ułatwia gotowanie na parze oraz smażenie.
Zdrowe zastępniki
Jeśli chcesz jeść zdrowo, wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Trzeba tylko znaleźć zdrowe zastępniki dla niektórych produktów żywnościowych. Zasadniczo kieruję się trzema zasasadami:
- mniej tłuszczu
- mniej soli
- mniej cukru
Pamiętaj również o tym, aby nie popadać w paranoję. Tak naprawdę organizm ludzki potrzebuje wszystkich grup pokarmowych. Tylko dzięki temu będzie mógł prawidłowo funkcjonować. Wybieraj jednak zdrowe tłuszcze i wartościowe przekąski.