Która gruszka na przetwory?

Gruszka jest znakomitym owocem, który nadaje się zarówno jako deser, jak i świetny owoc do produkcji przetworów. Warto podkreślić, że w ich składzie znajdziemy jod, który kontroluje pracę tarczycy. Jeśli czeka cię intensywny wysiłek umysłowy, zjedz gruszkę. To prawdziwe źródło boru, który dodatkowo może zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

 

Inne właściwości gruszek:

 

* Nadają się świetnie jako panaceum na biegunki i zaparcia; pamiętaj, że miękkie gruszki pobudzają trawienie, natomiast cierpkie i soczyste odmiany działają przeciwbiegunkowo.

* Owoce sprawdzają się świetnie przy odchudzaniu. Dlaczego? W 100 gramach znajdziemy tylko 57 kcal. Regulują również procesy trawienne, gdyż zawierają bardzo dużo pektyn.

* Bez problemu mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. Gruszki nie mają wysokiego indeksu glikemicznego.

* Nadają się świetnie dla kobiet w ciąży, gdyż w swym składzie posiadają duże zasoby kwasu foliowego.

 

Jeśli chcesz robić przetwory, wybierz następujące odmiany: lukasówki, konferencje lub klapsy.

Zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.

Leave a Comment