Kuchenne porady

Co zrobić, aby jabłka nie ściemniały?

Żeby kawałki jabłka, które na przykład chcemy dodać do sałatki nie ściemniały, trzeba je włożyć na chwilę do lekko osolonej wody, a następnie wyjąć i wysuszyć. Dzięki temu owoce na dłużej zatrzymają swój naturalny kolor.

Cytryna… zawsze świeża

Co zrobić, aby cytryna była zawsze świeża? Nic prostszego! Wystarczy, że zanurzymy cytrynę w białku od jajka i poczekamy, aż dokładnie ono zaschnie. Później cytrynę zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki. Jeśli chcemy ją użyć, to umieszczamy cytrynę na ok. godzinę do zimnej wody, a następnie na 5 minut do ciepłej. Taki sposób zapewni skórce naturalny kolor.

Jak szybko zmiękczyć masło?

Masło musimy trzymać w lodówce. Czasami jednak nie mamy dużo czasu, by poczekać, aż produkt sam zmięknie. W takim przypadku wystarczy ceramiczną miseczkę opłukać wrzątkiem i przykryć nią kostkę maska. Czekamy 3-4 minuty i masło nadaje się do rozsmarowania na kanapce.

Ach te bezy!

Bezy to pyszne ciastka kruche. Jeśli chcemy, aby wypiek był jeszcze bardziej kruchy, to do piany ubitej z pięciu białek dodajemy ½ proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej. Ciastka zawsze pieczemy w środkowej kratce piekarnika.

W jaki sposób myć szpinak?

Jeżeli kupujemy szpinak w liściach, listki należy krótko opłukać w sitku pod bieżącą, zimną wodą. Szpinak najlepiej kupować w sezonie. Jeżeli nie chcemy, aby listki straciły swój kolor, koniecznie dodajmy do miski lód.

Leave a Comment