Lekkie przekąski sylwestrowe i nie tylko…

Noc sylwestrowa już dzisiaj. Zaprosiłaś gości i nadal nie masz pomysłu, jakimi specjałami uświetnić imprezę? Zasada jest prosta: wszystko zależy od ilości spożywanego alkoholu. Podczas Sylwestra sprawdzą się lekkie przekąski, ale jeśli na stole pojawi się także alkohol – zadbaj o nieco tłustszą potrawę. Podpowiem Ci, jakie menu sprawdzi się podczas nocy sylwestrowej.

To już niedługo… bierz się do roboty, bo przecież pani domu również musi w tę cudowną noc błyszczeć. Jeszcze nie jest za późno, by dokupić parę brakujących produktów spożywczych.

Pyszne sałatki

Sałatki to takie „must have” każdej sylwestrowej nocy. Są lekkie i potrafią zaspokoić mały i nieco większy głodek. Chociaż na co dzień nie jem zupek chińskich, to w Sylwestra zawsze przyrządzam tak zwaną sałatkę śmieciową. Jest bardzo prosta w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Co należy zrobić? Po pierwsze musimy kupić: 3-4 opakowania zupek chińskich, pierś z kurczaka, kilka ogórków kiszonych, puszkę kukurydzy i… tak naprawdę wszystko to, co lubimy. Tak, jak nazwa wskazuje to sałatka śmieciowa. Możemy do niej dodać nieomalże wszystko. Jak przyrządzić? Wystarczy zalać niewielką ilością wody rozkruszony makaron i poczekać aż dokładnie namięknie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na dowolnym oleju (ostatnio zasmakowałam w oleju kokosowym). Kroimy w kostkę wszystkie składniki i mieszamy z makaronem. Przyprawiamy przyprawami z zupek chińskich. Do sałatki dodajemy 1-2 łyżki majonezu.

Oprócz sałatki śmieciowej można przyrządzić sałatkę gyros. Ta sałatka również jest prosta w przygotowaniu. Tę sałatkę przygotowuję warstwowo.

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • dwie papryki
  • dwie cebule
  • starty ser
  • dwie puszki kukurydzy
  • łagodny lub pikantny keczup
  • przyprawa do gyrosa
  • kapusta pekińska
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • pieprz

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy  w kostkę i posypujemy obficie przyprawą do gyrosa. Smażymy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską w małe paski. Na dnie miski umieszczamy składniki w następującej kolejności: mięso gyros, papryka, cebula, warstwa keczupu, ser, kukurydza, kapusta pekińska, sos majonezowo–jogurtowy.

Jak zrobić sos majonezowo-jogurtowy? Do jogurtu naturalnego dodajemy 3-4 łyżki majonezu. Dodajemy pieprz do smaku i całość mieszamy.

Małe kanapeczki

Kanapeczki sprawdzą się podczas każdej imprezy. Kupujemy miękki chleb (może być tostowy) i za pomocą foremek do ciastek wykrajamy dowolne kształty. Na kanapeczki kładziemy ulubione składniki: wędlinę, ser, ogóreczki, majonez itp.

Coś tłustego…

Może to być chociażby bigos ze świąt ?. Proponuję jednak krokiety z mięsem i barszczem czerwonym. Takie krokiety również zrobimy szybko. Musimy mieć tylko ugotowane i przyprawione mięso mielone. Przygotujemy ciasto naleśnikowe i smażmy naleśniki. Następnie nakładamy mięsny farsz i dokładnie zawijamy. Obtaczamy w rozbitym jajku i bułce tartej. Smażymy na kilku łyżkach oleju. Barszcz? Aby zaoszczędzić sobie pracy, wystarczy kupić gotowy koncentrat i rozrobić z wodą.

 

Smacznego!

Leave a Comment