Do jedzenia łososia nie trzeba specjalnie namawiać – to jedna z najbardziej lubianych ryb. Możemy wybierać między różnymi gatunkami łososia, kupimy go w postaci mrożonej, wędzonej, świeżej oraz w przetworach, sałatkach itp. Dlaczego warto jeść łososia, jak wybrać i jak przyrządzić tę zdrową i smaczną rybę? Poznajmy kilka faktów i przepisy na łososia z patelni, w aromatycznym sosie i ze zdrowymi dodatkami.
Łosoś – dlaczego warto jeść tę rybę?
Poza walorami smakowymi łosoś to także bogactwo cennych składników niezwykle istotnych w zdrowej, zbilansowanej diecie.
W 100 gramach łososia jest ok 20 gramów pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Dostarcza nam również egzogenne aminokwasy – leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę.
Wszyscy chyba wiedzą, że najzdrowsze są tłuste ryby, a smakowity łosoś z patelni, grilla czy w sałatce jest co prawda kaloryczny, ale jednocześnie to bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym Omega-3).
Ich znaczenie dla zdrowia jest nie do przecenienia:
- obniżają poziom triacylogliceroli
- pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
- działają przeciwzakrzepowo
- wspierają profilaktykę przeciwmiażdżycową obniżając poziomu cholesterolu we krwi
- pomagają zapobiegać chorobie wieńcowej i niedokrwiennej serca
- działają przeciwzapalne i przeciwalergiczne
- wspomagają leczenie i hamują rozwój cukrzycy typu 2
- wspierają profilaktykę przeciwnowotworową
- stymulują odporność
- hamują lipogenezę (profilaktyka otyłości)
- poprawiają kondycję skóry.
Smaczny łosoś to także źródło ważnych witamin, przede wszystkim witaminy D – już 100 g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie nawet w 80%. Łosoś dostarcza też witaminy z grupy B (B6 i B12). Ta lubiana ryba zawiera ważne pierwiastki, takie jak selen, fosfor i magnez. Odpowiedni poziom witamin i mikroelementów wspiera wiele procesów, poprawia odporność, zapobiega chorobom cywilizacyjnym, wpływa na skład krwi i prawidłowy poziom hormonów oraz enzymów.
Jak dobrze przyrządzić łososia?
Największą popularnością cieszy się łosoś wędzony. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to najzdrowsza wersja tej smacznej ryby. Proces wędzenia, zwłaszcza przemysłowy, powoduje wytwarzanie szkodliwych związków (np. rakotwórczych), podwyższa poziom sodu. Ponadto wędzony łosoś zawiera o wiele mniej cennych witamin i kwasów tłuszczowych Omega – 3. Jeśli jednak marzy nam się naprawdę smaczny wędzony łosoś, warto pokusić się o domową wersję tego przysmaku i skorzystać z przepisu na łososia wędzonego na ciepło z dodatkiem aromatycznego musu.
Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zakup dobrego, świeżego łososia i upieczenie lub usmażenie. Przy czym należy pamiętać, że hodowlane ryby to nie zawsze najlepszy wybór. Warto postawić na jakość i poszukać naprawdę dobrego łososia z hodowli ekologicznych, w których warunki i sposób żywienia ryb są określone przepisami prawa unijnego i podlegają ścisłej kontroli.
Łososia można przyrządzać na wiele sposobów, mamy przepisy na łososia z patelni, pieczonego, duszonego, gotowanego na parze, smażonego na tłuszczu i bez, panierowanego w ziołach itp. Smakuje w sosach, saute, z grilla, pasuje do kasz, ryżu, ziemniaków, frytek, jest nieodzownym składnikiem wielu sałatek, past, a nawet zup i zapiekanek. Podajemy go na ciepło, do obiadu, przystawek i kanapek.
Jak dobrze usmażyć łososia?
Łosoś z patelni to składnik wielu przepisów. Warto wiedzieć jak usmażyć te rybę, aby była naprawdę pyszna.
- przygotowanie łososia – wybrany, soczysty kawałek ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne ości
- na krótko przed smażeniem przyprawiamy rybę, może być tylko sól i pieprz albo ulubione zioła, przyprawy
- łososia najlepiej zacząć smażyć na skórze.
Bardzo istotnym elementem jest wybór patelni, która nagrzewa się równomiernie, ryba wysmaży się idealnie, bez przypalania. Łosoś jest rybą tłustą, warto smażyć go bez tłuszczu, co umożliwia np. patelnia ceramiczna, która jest nie tylko trwała i wytrzymała, ale ma też powierzchnię non-stick. Oznacza to, że można na niej smażyć bez dodatkowego tłuszczu i ryzyka przywierania. Z kolei, aby przyrządzić pysznego grillowanego łososia nie trzeba wychodzić na taras, wystarczy dobra patelnia grillowa.
Łosoś z patelni – przepisy
Podstawowy przepis na smażenie łososia
Wybieramy zdrowy, ładny kawałek ryby – może być to filet lub klasyczne dzwonko. Solimy, posypujemy mielonym pierzem i ulubionymi przyprawami, np. koperkiem, estragonem czy egzotycznym curry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy rybę skórą do dołu. Według przepisu łososia na patelni smaży się ok. 3-4 minut po każdej stronie, aż będzie miał złocisty kolor. Tak przygotowana ryba może być głównym punktem obiadu, smakuje w połączeniu z ziemniakami, kaszą, szpinakiem i zdrową surówką. Na zimno będzie pysznym dodatkiem do kanapek i sałatek.
Przepis na łososia z patelni w sosie maślanym z cytryną i czosnkiem
Umyty i osuszony filet dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy sos. Potrzebna będzie nam posiekana natka pietruszki (3 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek), starta skórka cytrynowa i łyżeczka soku z cytryny. Do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy czosnek, smażymy, następnie dorzucamy skórkę i sok. Podgrzewamy przez minutę, następnie wyłączamy i dosypujemy natkę, solimy, przyprawiamy pieprzem i gotowe!
Na patelni rozgrzewamy mocno olej i umieszczamy na niej kawałki łososia od strony skóry, po 3-4 minutach zmniejszamy grzanie, przekręcamy rybę i dosmażamy przez ok. 2-3 minuty.
Na półmisek wlewamy połowę sosu, układamy na nim rybę i polewamy resztą sosu.
Przepis na łososia grillowanego z ryżem czarnym i brokułem
Potrzebujemy:
- 100 g fileta z łososia
- 150 g brokuła
- 10 g oliwy
- zioła prowansalskie
- koperek
- sól
- pieprz
Umytego i osuszonego łososia nacieramy solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzewamy patelnię ceramiczną albo grillową i smażymy po każdej stronie przez ok. 4 minuty. Ryż dziki gotujemy zgodnie z przepisem, do tego świeże brokuły z wody. Jest to danie nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe i pożywne.