Masz ochotę na „poplamioną” kawę?

Kawa dzisiaj niejedno ma imię. Przed erą powszechności i dostępności ekspresów do kawy nie mieliśmy zbyt dużego wyboru – albo kawa czarna albo kawa biała. Współcześnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Bardzo często sami kupujemy ekspres do kawy, by cieszyć się różnorodnością tego napoju. Latte macchiato to inaczej „poplamiona” kawa. Czym charakteryzuje się ten typ kawy i jak przyrządzić świetne latte maccchiato?

Kawa latte macchiato oznacza po włosku „splamione mleko”. Dzięki tej przetłumaczonej nazwie możemy wyobrazić sobie, jak wyglądają same proporcje. Można śmiało powiedzieć, że macchiato to bardziej napój mleczny niż kawa. Ponadto istnieje różnica pomiędzy latte a latte macchiato. Wiele osób nadal myli te dwa rodzaje kawy. Jaka jest zatem różnica? Latte to inaczej mówiąc kawa czarna ze spienionym mlekiem (do espresso dolewane jest gorące, spienione mleko). Natomiast jak zrobić latte macchiato? Prawidłowy przygotowany napój powinien mieć trzy warstwy: na samym dole znajduje się mleko, w środku espresso, natomiast na samej górze puchata pianka. Latte macchiato zawsze podawane jest z długą łyżką, w szklance przezroczystej, „stożkowej”. Długa łyżka umożliwia precyzyjne zamieszanie napoju. Tak przygotowany napój można dekorować startą czekoladą, kakao, cynamonem – wszystko zależy od gustu.

Latte macchiato z kapsułek

Pysznym latte macchiato można cieszyć się w domowym zaciszu. Popularnym modelem ekspresu kupowanego na domowy użytek jest ekspres kapsułkowy. Pozwala w sposób szybki przygotować aromatyczny napój z pyszną pianką. Czy kawa z ekspresu kapsułkowego jest dobra? Oczywiście, że tak. Na dodatek zachwyci nas prostota przygotowania ulubionego napoju. Żeby przygotować kawę, wystarczy tylko włożyć odpowiednią kapsułkę i ustawić ręczną dźwignię na właściwej pozycji. Dobrej klasy urządzenie osiąga odpowiednią temperaturę już po 30 sekundach. Dodatkowo hermetycznie zamknięte kapsułki bez żadnego problemu zachowują świeżość kawy.

Leave a Comment