Kiedy odczuwasz ból przy jedzeniu słodkich lub kwaśnych potraw, to prawdopodobnie oznacza, że masz wrażliwe zęby. Co zrobić, by móc nadal cieszyć się komfortem bezproblemowego spożywania ulubionych frykasów?
Częstym objawem nadwrażliwości jest niemożność spożywania owoców. Taki problem wywołuje między innymi osłabienie szkliwa przez bakterie. Kto jest narażony na problemy ze szkliwem? Na przykład osoby cierpiące na bulimię. Częste wymioty powodują gromadzenie się szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Nadwrażliwość zębów pojawia się także przy kłopotach z dziąsłami. Warto podkreślić, że na zęby bardzo źle wpływają nerwy. Permanentny stres sprawia, że zaczynamy mimowolnie zgrzytać i zaciskać zęby. Taki proces dzieje się także podczas snu, więc za bardzo nie mamy na niego wpływu. Zaciskanie zębów prowadzi oczywiście do ścierania, a nawet pęknięcia szkliwa. Za nadwrażliwość zębów może odpowiadać również nieprawidłowe szczotkowanie. Szorując mocno i intensywnie zęby wcale nie sprawimy, że będą one czystsze. Zęby powinny być dokładnie wyczyszczone, ale delikatnie. Aby właściwie wyszczotkować szkliwo, musimy użyć ruchu wymiatającego. Poprzeczne ruchy szczoteczką prowadzą do nadwrażliwości zębów dziąseł, a także mogą spowodować ubytki w szyjkach dziąsłowych. Dlaczego nie należy myć zębów zaraz po zjedzeniu cytrusów lub wypiciu soku? Otóż cytrusy zawierają w swym składzie kwasy rozpuszczające szkliwo. Jeśli umyjemy zęby zaraz po jedzeniu, możemy jeszcze bardziej wetrzeć te szkodliwe kwasy w strukturę zębów. Zębom szkodzi oczywiście najbardziej cukier. Dlatego też spróbujmy go unikać lub zupełnie ograniczyć. Słodkości obniżają poziom pH i przez to tworzy się w jamie ustnej idealne środowisko do rozwoju bakterii.