Naczynia do gotowania na parze – jakie wybrać?

W czasach, kiedy bycie fit przestało być tylko sezonową modą i stało się sposobem na życie, na popularności zyskało gotowanie na parze. Nic w tym dziwnego. Przygotowywane w ten sposób posiłki są nie tylko niskokaloryczne, ale również bardzo zdrowe. Gotowanie na parze nie dopuszcza do utraty cennych składników odżywczych, co niestety dzieje się podczas smażenia lub tradycyjnego gotowania w wodzie. Ale to nie wszystko. Do przygotowywania posiłków na parze nie musimy używać nawet grama tłuszczu, co ma ogromne znaczenie dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu we krwi. Nie stosujemy też soli, co z pewnością zainteresuje osoby borykające się z zatrzymywaniem wody w organizmie. Ogólnie rzecz biorąc – gotowanie na parze pozwala cieszyć się pełnymi smaku i witamin daniami o niższej kaloryczności, co ułatwia dbanie o zdrowie i smukłą sylwetkę. Dostępne dziś naczynia do gotowania na parze to szeroki wachlarz propozycji. Jak w tym wszystkim wybrać te naprawdę dobre? Na co zwrócić uwagę?

Naczynia do gotowania na parze – jaki materiał?

garnek stalowy - trwały i lekki

Naczynia do gotowania na parze mogą być wykonane z różnych materiałów – ceramiki, żeliwa, aluminium, stali. O ile garnki ceramiczne zachwycają pięknymi kolorami i kuszą atrakcyjnym wzornictwem, o tyle nie należą do trwałych i odpornych na uszkodzenia. Garnki żeliwne są od nich trwalsze to fakt, ale niestety są bardzo ciężkie i przez to mało komfortowe w codziennym użytkowaniu. Mogą też szybko rdzewieć. Jeśli chodzi o naczynia aluminiowe to w ich przypadku problemem może być wydzielanie się w trakcie gotowania niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Idealnym wyborem okazują się więc być garnki stalowe, zwłaszcza te wykonane ze stali szlachetnej jak np. Philipiak garnki.

Dlaczego garnki stalowe?

Naczynia do gotowania na parze wykonane ze stali szlachetnej mają wiele zalet. Przede wszystkim wyśmienicie przewodzą ciepło i dzięki temu gotowanie w nich nie zajmuje dużo czasu. Poza tym stal jest odporna na zarysowania i co ważne – nie wchodzi w interakcje z kwasami czy detergentami. To bardzo ważne, gdyż dzięki temu do potraw nie przedostają się żadne szkodliwe związki. Warto również dodać, że garnki stalowe prezentują się bardzo elegancko i jeśli odpowiednio o nie zadbamy, będą służyć nam przez naprawdę długi czas.

Garnki do gotowania na parze – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Wybierając naczynia do gotowania na parze, warto również wziąć pod uwagę takie detale, jak chociażby uchwyty czy pokrywki. Niby mała rzecz, a jednak potrafi wpłynąć na przygotowywanie posiłków i funkcjonalność użytkowania garnków. Jeśli chodzi o uchwyty, to na pewno nie powinny przewodzić ciepła, bo w przeciwnym razie będą parzyć przy podnoszeniu naczynia. Co do pokrywek to świetnym rozwiązaniem są te posiadające wbudowany termometr, który pozwala na monitorowanie temperatury wewnątrz naczynia, dzięki czemu gotowanie staje się prostsze i bardziej efektywne. Dania nie są rozgotowane lub niedogotowane.

Philipiak garnki – numer jeden na polskim rynku

Jeśli chodzi o dobrej jakości naczynia do gotowania na parze, to numerem jeden zarówno na polskim, jak i zagranicznym rynku są produkty włoskiej marki Philipiak (sprawdź tu: http://www.philipiaknaczynia.pl/naczynia-philipiak). Garnki te cieszą się dużym uznaniem wśród szefów kuchni oraz pasjonatów zdrowego gotowania. Wykonane z mieszanki chromu i stali w proporcji 18 do 10 są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wchodzą w interakcje z pożywieniem, są kwasoodporne i nierdzewne, a do tego odporne na zarysowania, odkształcanie i uszkodzenia mechaniczne. Poza pięknym designem, który jest niewątpliwą zaletą garnków Philipiak, odznaczają się także innymi walorami wpływającymi na komfort gotowania. Garnki stalowe włoskiego producenta posiadają specjalne pokrywki będące skraplaczami pary – odpowiadające za bardziej efektywny proces parowania, skraplania i opadania pary. Naczynia do gotowania na parze Philipiak posiadają także ergonomiczne uchwyty wykonane z termoizolacyjnych materiałów, które nie nagrzewają się i tym samym nie parzą. W pokrywach jest zainstalowany termometr pozwalający na wygodne kontrolowanie temperatury. Warto jeszcze wspomnieć o idealnie wyprofilowanych, gładkich krawędziach, dzięki którym w bezpieczny sposób można przelać zawartość naczynia bez używania dodatkowych akcesoriów. Garnki stalowe Philipiak wyróżniają się na tle konkurencji oryginalnym wzornictwem i innowacyjną technologią. Ale najważniejsze w tym wszystkim jest to, że umożliwiającą przygotowywanie posiłków w niewielkiej ilości wody i bez konieczności stosowania niezdrowego tłuszczu czy soli.

Leave a Comment