Naturalne antybiotyki

No cóż, stało się! Choć prowadzę racjonalny tryb życia… i mnie dopadło przeziębienie. Stan chorobowy zmusił do zaostrzonych poszukiwań. Jak naturalnie zwiększyć odporność? I nagłe olśnienie – no tak! Przecież możemy posiłkować się naturalnymi antybiotykami. W wielu produktach roślinnych obecne są substancje, które oddziałują przeciwbakteryjnie i tym samym poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego. Oto najważniejsze z nich.

przeziebienie

Czosnek

Jego głównym zadaniem jest niszczenie patogenów wywołujących zatrucia pokarmowe, zapalenia płuc i zapalenia mięśnia sercowego, tj. paciorkowców i gronkowców. Czosnek zwalcza skutecznie bakterie powodujące schorzenia jelitowe.

czosnek

Cebula

Cebula słynie z obecności związków siarki (np. z allicyny). Substancje skutecznie walczą z bakteriami atakującymi skórę. „Płaczące” warzywo sprawdza się również przy czyrakach, trądziku, a także oparzeniach.

cebula

Żurawina

Głównym działaniem żurawiny jest usuwanie bakterii głównie z obszaru dróg moczowych. Żurawina radzi sobie perfekcyjnie z bakterią E.coli. Jednocześnie zawarta w niej fruktoza i procyjanidyny chronią dziąsła przed stanami zapalnymi i zmniejszają rozwój komórek rakowych.

zurawina

Kit pszczeli

Kit pszczeli, czyli propolis zawiera w swym składzie związki chemiczne skutecznie eliminujące drobnoustroje. Kit pszczeli posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.

kit-pszczeli

Leave a Comment