Naturalnie czyścimy garnki, patelnie i nie tylko

 

Chociaż lubię zmywać… wiem, że nie jest to ulubione zajęcie większości Polaków. I jeszcze ta nieszczęsna patelnia, którą zostawiamy na sam koniec. Nie mamy już siły i… zostawiamy naczynie w zlewie, bo przecież musi nasiąknąć :). Oto kilka porad, jak sprawnie i skutecznie wyczyścić domowe naczynia.

Źródło: demotywatory.pl

Owszem, musimy namoczyć garnki. W ten sposób o wiele precyzyjniej będziemy mogli usunąć resztki pokarmów. Czasami pomimo dokładnego umycia, pozostaje nieprzyjemny i intensywny zapach po gotowaniu. W takim przypadku pomoże ocet. Takie naczynie wystarczy napełnić wodą i dodać 2 łyżki octu. Taką mieszankę stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.

Aluminium

Na aluminiowych powłokach dochodzi niekiedy do powstawania przebarwień. Wówczas można zagotować naturalny kwas. Potrzebne składniki: cebula, sok z cytryny, rabarbar lub skórki jabłek.

Miedź

Na miedzianych garnkach lub patelniach może pojawić się śniedź. Zaśniedziałe naczynia trzeba przecierać połówką cytryny zanurzoną w soli.

Żeliwo

Aby naczynia żeliwne służyły nam jak najdłużej, koniecznie musimy je wycierać po umyciu. Tym sposobem nie dopuścimy do rdzewienia. Wewnątrz można natrzeć garnek niewielką ilością oleju.

Przypalone naczynia

Przypalone naczynia musimy na samym początku namoczyć. Następnie posypujemy garnek lub patelnię sodą oczyszczoną, zalewamy wodą i gorujemy do wrzenia. Grube warstwy spalenizny trzeba wcześniej trochę zeskrobać.

Drobne przyrządy oraz akcesoria

Dużym problemem może być czyszczenie tarki. Zabrudzoną tarkę trzeba opłukać i oczyścić za pomocą małej szczoteczki (może być specjalnie do tego przygotowana szczoteczka do zębów).

Aby utrzymać w czystości ekspres do parzenia kawy, należy od czasu do czasu przepuścić przez części wewnętrzne ocet. Zapach octu usuniemy przepuszczając kilka razy czystą wodę.

Wałki do ciasta i stolnice należy posypać solą i wetrzeć ręką. W ten sposób szybciej usuniemy resztki ciasta.

Leave a Comment