Nie bądź amatorem. Poznaj podstawy zastawy stołowej

Elegancko nakryty stół wzmacnia uroczysty wymiar każdego przyjęcia. Nie wszyscy wiedzą, że układ sztućców i zastawy został opisany w popularnych zasadach savoir-vivre. Jak gustownie i prawidłowo nakryć stół? Jaki wybrać zestaw naczyń?

Ach ile tu widelców…

Sztućce obiadowe składają się z łyżki do zupy, noża, widelca oraz małej łyżeczki. To podstawowy zestaw do pierwszego i drugiego dania. Podając potrawy z ryb i owoców morza musimy jednak podać inny typ sztućców. Widelec i tępy nóż są nieco krótsze niż ich tradycyjny odpowiednik. Sztućce do owoców morza składają się z zestawu do ślimaków: dwudzielny nóż oraz szczypce, sztućców do homara (szpikulec, cążki oraz nóż), a także z ostro zakończonej łyżki do ostryg.

Bardzo często podawane są specjalne sztućce do makaronu, czyli długi widelec z trzema zębami oraz okrągła łyżka.

Inne akcesoria to sztućce do serów, deserowe, a także służące samemu serwowaniu (na przykład: chochelka do sosów, łopatka do ciasta, sztućce do serwowania sałat, a także do porcjowania mięsa).

Rodzaje talerzy

Obiadowy zestaw składa się z dużego, płaskiego talerza i mniejszego, który jest typowym talerzem sałatkowym. W tradycyjnym serwisie znaleźć można również szklane talerzyki deserowe. Zupę zjemy oczywiście w talerzu głębokim. Inne talerze są zindywidualizowane pod kątem konkretnych potraw. Przykładem są bulionówki oraz flaczarki.

W serwisie talerzy są także talerze do serwowania ryb, mięs, jajek itp.

Bardzo często nie wiemy, jakich kieliszków użyć do poszczególnych alkoholi. Chyba najprościej rozpoznać kieliszek do wódki – jest on najmniejszy. Duży kieliszek na wysokiej nóżce używany jest do białego wina. Niższy, bardziej pękaty to kieliszek do wina czerwonego. Średnio podłużnym kielichu (lekko zwężającym się ku górze) to idealna propozycja dla win deserowych. Niski o wąskiej nóżce przeznaczony jest do likierów. Szampana zaś wypijemy w wysokim i wąskim kieliszku. Niska nóżka i duży kielich to domena koniaku oraz brandy.

Leave a Comment