Chyba każdy z nas miał do czynienia z nawałem obowiązków zawodowych i domowych. Jedyne o czym myślimy po całym dniu to herbata i ciepła kołderka. Co jednak zrobić, aby do reszty nie pochłonęło nas niezdrowe jedzenie? Przecież to najprostszy wybór: zamówić sobie „kebsa” i do przodu – aby tylko nie czuć głodu. Ten poradnik jest więc dla osób, które nie mają czasu, ale jednak chcą się zdrowo odżywiać.
Po pierwsze – zapasy
Jeżeli wiesz, że cały Twój tydzień będzie obfitował w obowiązki – zrób w wolnym czasie zakupy na kilka dni. Wierz mi – ani warzywa ani owoce nie zepsują się. Kiedy miałam naprawdę mnóstwo zajęć, szłam w sobotę na targ i kupowałam: kilogram pomidorów, kilogram ogórków, fasolkę szparagową, owoce itp. Tak samo może być z suchym prowiantem. Dlaczego by nie zaplanować posiłków na cały tydzień? W ten sposób będziesz wiedzieć, co tak naprawdę będzie Ci do przyrządzenia konkretnego posiłku potrzebne.
Dania jednogarnkowe
Jeśli ugotujesz danie jednogarnkowe – będzie to z pewnością posiłek na 2-3 dni. Jakie są plusy z przygotowywania dań jednogarnkowych? Są to przede wszystkim posiłki urozmaicone oraz pełnowartościowe. Podam przepis na jeden z moich ulubionych:
Składniki:
- 2 pory
- Szpinak w kulkach
- 500 g chudego mięsa z kurczaka (np. pierś z kurczaka)
- Olej kokosowy
- Jogurt naturalny typu grecki – duży
- Starty ser do posypania
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pory kroimy w plastry i dusimy na oleju kokosowym. Dodajemy szpinak. Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka (wcześniej kroimy go w kostkę). Kiedy całość będzie już podduszona dodajemy do smaku sól i pieprz. Do mieszanki dodajemy jogurt i trzymamy ok. 5 minut na małym ogniu. Taka potrawa może być podawana do makaronu lub ryżu.
Fast food nie taki straszny, jak go malują
Oczywiście nie mówię tutaj o ociekających tłuszczem hamburgerach. Fast food nie musi być niezdrowy. Jeśli zamawiamy pizzę online, wcale nie musimy spodziewać się czegoś niezdrowego. Trzeba tylko wybrać restaurację, która dba o jakość składników. Dobra pizza może być pełnowartościowym posiłkiem. Szczególnie podana na niezbyt grubym cieście z dobrej jakości serem i komponentami.
Wszystkie zdjęcia pochodzą z pixabay.com.