Najbardziej znaną i popularną postacią sodu, jest nasza rodzima kuchenna sól. Mówi się o niej głównie w kontekście szkodliwości. Rzadko zastanawiamy się jednak na tym, że równie niebezpieczny dla naszego zdrowia może okazać się niedobór sodu. Dzisiaj podpowiemy, jak postępować, aby uniknąć problemów zdrowotnych wynikających zarówno z braku, jak i jego nadmiaru w naszej diecie.
Jak ważny jest sód dla organizmu?
Pierwiastkowi temu przypisywane są znaczące właściwości. Najważniejsza z nich sprowadza się do regulacji poziomu nawodnienia organizmu. Mówiąc najprościej: sód zabezpiecza ustrój przed odwodnieniem. Ponadto jest odpowiedzialny za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Powinniśmy zadbać o sód w diecie również po to, aby wzmocnić serce i zadbać o kondycję trzustki. Pierwiastek ten ma również też wpływ na równowagę kwasowo-zasadową.
Niedobór sodu i jego nadmiar – po czym je rozpoznać?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosła osoba, nie powinna dziennie spożywać więcej niż 5 g soli (2000 mg sodu), co równa się jednej płaskiej łyżeczce. Możecie o tym przeczytać na stronie tego poradnika: http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi. Dowiecie się z niego również, że ze względu na nasze zamiłowanie do słonych potraw zazwyczaj dochodzi do bardzo poważnego przekroczenia optymalnej ilości sodu w naszym organizmie. Może ona sięgnąć nawet 7000 mg w ciągu dnia. Jak możemy się o tym przekonać? Główne objawy, jakie mogą o tym świadczyć, to niekontrolowane drżenie mięśni, nudności oraz obrzęki i opuchnięcia wywołane zbyt dużą ilością wody w organizmie (nadmiar sodu jest bowiem równoznaczny z zatrzymaniem wody w ustroju).

Kiedy dochodzi do znaczącej utraty tego pierwiastka i w jaki sposób możemy rozpoznać niedobór sodu? Jego poziom spada wskutek nadmiernego wysiłku – jest wówczas wydalany wraz z potem. Niedobory sodu mogą też pojawić się w wyniku zatrucia z biegunką lub wymiotami. O tym, że doszło do jego znacznej utraty, świadczą takie sygnały jak: bóle czy zawroty głowy, zaburzenia pracy serca, omdlenie, a nawet utrata przytomności.
Jak zniwelować niedobry sodu i zapobiegać jego nadmiarowi?
Chcąc zadbać o swoje zdrowie, powinniśmy dążyć do wyrównania poziomu sodu w organizmie. Można tego dokonać, modyfikując swoje przyzwyczajenia żywieniowe, a przede wszystkim zamieniając sól na inne przyprawy, np. bazylię, estragon czy natkę pietruszki. Tym sposobem nie tylko ograniczymy w znaczący sposób ilość soli, ale i unikniemy wielu groźnych schorzeń, jak niewydolność nerek czy nadciśnienie.
Mądra dieta to podstawa
W uniknięciu problemów zdrowotnych związanych z nadmiarem lub niedoborem tego pierwiastka pomocna będzie też dieta niskosodowa. Chcąc ją zastosować, musimy włączyć do swojego menu takie produkty, jak: razowe pieczywo, mrożonki, warzywa. Musimy też zrezygnować z dosalania przygotowywanych potraw. Gotowe przepisy na smaczne potrawy bez soli, a przy tym dość proste do przygotowania znajdziecie tutaj: http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli . Są to m.in. pyszne pasty i dipy do pieczywa (koniecznie razowego) czy pożywne zupy-kremy. Każde z dań zostało przyprawione odpowiednimi kompozycjami przypraw. Dzięki temu zyskały one na smaku, ale i aromacie.
Wyrzucenie solniczki to doskonały sposób na podbudowanie własnego zdrowia. Musimy jednak pamiętać, aby wprowadzane zmiany następowały stopniowo. W przeciwnym wypadku szybko się zniechęcimy i wrócimy do dawnych nawyków.