Po jakie produkty sięgnąć, aby pozbyć się z organizmu toksyn? Uzależnienie od papierosów związane jest z obecnością silnej substancji uzależniającej… czyli nikotyny. To bardzo silny narkotyk występujący w tytoniu. Z pomocą przychodzi natura. Oto zestawienie najzdrowszej żywności, dzięki której pozbędziemy się trucizny z organizmu.
Pomarańcze
Nikotyna eliminuje z systemu biologicznego witaminę C. Aby odzyskać jej dobroczynne zasoby, wystarczy codziennie spożywać pomarańcze. Owoce posiadają również inne zalety. Usuwają poczucie lęku i łagodzą stres. W swym składzie zawierają pektyny, czyli rozpuszczalne włókna czyszczące jelita.
Żurawina
W składzie żurawiny znajdziemy witaminę E. To jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Właściwością nikotyny jest podwyższenie cukru we krwi. Żurawina działa podobnie, dlatego też pozwala oszukać organizm. Wspomniana wyżej witamina E chroni komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia procesy starzenia.
Czosnek
Palacze obawiają się przede wszystkim raka płuc. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby aż o 30%.
Brokuły
Brokuły zawierają duże ilości witaminy C i B5. Dzięki zawartości genu Nrf2 brokuły chronią płuca przed toksynami.
Imbir
Należy go spożywać na surowo. Imbir usuwa szkodliwe substancje toksyczne i chroni przed powstaniem stanów zapalnych.