Ostropest plamisty, rokitnik i czystek jako superfood

Ostropest plamisty, rokitnik i czystek są zaliczane do superfood ze względu na swoje rozmaite właściwości prozrowotne. Moda na zdrowy styl życia sprawia, że półki w sklepach ze zdrową żywnością zapełniają się w bardzo szybkim tempie. W poszukiwaniu nowości producenci coraz częściej sięgają po rodzime rośliny i owoce, znane w Europie od setek lat.

Czym jest superfood?

Termin superfood jest wykorzystywany w markietingu jako określenie nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego. Cechuje ją bogactwo w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm ludzki. Po raz pierwszy ten termin pojawił się w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998 roku. Użyty został przez Aarona Mossa. Szybko wszedł do powszechnego obiegu jako termin związany z tematyką zdrowego żywienia i dietetyką. Produkty nazwane takim mianem stały się bardziej atrkacyjne dla klientów. Do superfood zalicza się: jagody, orzechy, nasiona, zielone części warzyw, owoce cytrusowe, tłuste ryby i pełonoziarniste pieczywo.

 

Ostropest plamisty

Znany już w starożytnym Rzymie jako lek po ukąszeniu węża, a według medycyny ludowej był remedium na zatrucie muchomorem sromotnikowym. W Polsce ostropest plamisty (sylibum marianum), zwany także ostem świętej Marii, rośnie dziko na łąkach i nieużytkach rolnych. Najcenniejsze są jego nasiona zawierające duże ilości sylimaryny, korzystnie wpływającej na funkcjonowanie i regenerację wątroby. Nasiona ostarpestu plamistego zawierają także olejki eteryczne, histaminę i tyraminę, witaminę E. W dzisiejszych czasach wątroba i nerki są najbardzej narażone na działanie toksycznych pestycydów, spożywanych w owocach i warzywach. Leki i alkohol także przyczyniają się do obciążenia wspomnianych narządów. Lecznicze właściwości ostropestu sprawdzają się w terapii marskości wątroby, stanów zapalnych, żółtaczki, hamuje on także krwawienie wewnętrzne. Warto sięgność po ostropest plamisty tuż po leczeniu antybiotykowym lub zatruciu alkoholowym. Owoce ostropestu mniejszają syntezę cholesterolu i utlenianie lipidów, co jest ważne przy zapobieganiu tworzenia się zmiań miażdżycowych. Zaleca się picie wywarów ze zmielonych nasion ostropestu, a nawet długotrwałe ich stosowanie nie ma skutków toksycznych dla organizmu.

Rokitnik

Zwany też ananasem Syberii, znany jest od setek lat, wykorzystywano go w kuchni oraz przemyśle farmaceutycznym. Jego łacińska nazwa Hippophae rhamnoides oznacza „lśniący koń”, bowiem Aleksaner Wielki  zauważył, że karmione rokitnikiem konie szybciej wychodziły z choroby, a ich sierść zaczynała błyszczeć. Rokitnik ma szerokie zastosowanie, robi się z niego konfitury, cukierki, nalewki, kosmetki. W Polsce występuje na nadmorskich wydmach, w Pieninach, a coraz częściej obsadza się nim rabaty. Jego owoce są barwy jasnopomarańczowej. Cechuje je bogactwo w witaminę C, która z nautry jest bardzo nietrwała. W owocach rokitnika nie ma enzymu askorbinazy, dzięki czemu witamina C wolniej ulega rozkładowi. Dodatkowo owoce nie tracą swoich właściwości nawet poczas obróbki termicznej, oprócz wspomnianej witaminy C, zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz sole mineralne potrzebne dla wzmocnienia organizmu ludzkiego. Ponadto owoce rokitnika stymulują działanie całego układu odpornościowego oraz obniżają próg reakcji organizmu na stres, przy jednoczesnym braku działania toksycznego. Olej z rokitnika pomaga w leczeniu nieżytów błon śluzowych, wrzodów dwunastnicy, nadżerek, zwłaszcza szyjki macicy. Rokitnik obceny w kremach opóźnia procesy starzenia skóry, przyspiesza gojenie ran, przynosi ulgę dla skóry atopowej, neutralizuje poparzenia słoneczne lub rentgenowskie. Kora rokitnika  jest źródłem serotoniny, substancji stosowanej przy leczeniu depresji.

Czystek

W Polsce uprawiany jest jako kwiat ozdobny, nie występuje naturalnie w przyrodzie. Istnieje wiele gatunków czystka, jednak lecznicze właściwości ma czystek kreteński (cistus incanus), doskonale przebadany przez naukowców. Surowcem są suszone liście. Dowiedziono, że zawierają one związki polifenolowe, które zmniejszają wystąpienie chorób układu krążenia. Żywica czystka jest stosowana również przy leczeniu stanów zapalnych, a nawet chorób nowotworowych. Napar z czystka na słabsze działanie niż jego żywica, ale doskonale wspomaga organizm w czasie przeziębienia lub osłabienia. Łagodzi zapalenie gardła, oskrzeli, krtani, anginy, zapalenia płuc i oskrzeli, a także bóle stawów czy infekcje dróg moczowych. Wykazano, że olejek eteryczny z czystka ma właściwości przeciwbakteryjne. Obcenie największe uprawy czystka można spotkać w Albanii i Turcji. Chcąc kupić czystek dobrej jakości, należy zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia. Nie należy kupować czystka zmielonego, w torebkach ekspresowych, ponieważ nigdy nie wiadomo, co się w nich znajduje. Najlepiej kupić susz cięty, gdzie samodzilenie można określić jego jakość i skład.

Wszystko dla zdrowia

Należy pamiętać, że samo korzystanie z produktów określanych mianem superfood nie jest gwarantem zdrowia. Nie istnieje jedno konkretne jedzenie, które zmniejszy ryzyko chorób. Musi za tym iść zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.

Leave a Comment