Pączki w tłusty czwartek muszą być!

Tłusty czwartek zobowiązuje! Robimy dziś pyszne, delikatne i puszyste pączki.

Składniki:

  • 650 gram mąki
  • 2 jajka
  • 50 gram cukru
  • 8 gram cukru wanilinowego
  • 140 mililitrów mleka
  • 60 mililitrów oleju
  • 20 gram drożdży
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Słoik dowolnej konfitury (może być na przykład konfitura różana)
  • Olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do mąki dodajemy 140 ml wody, oleju, mleka z drożdżami oraz jajkami. Całość energicznie zagniatamy, aż do efektu elastycznego ciasta. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na pół. Na jednej części łyżeczką wykładamy porcję konfitury, a później przykrywamy drugą częścią ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy pączki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem.

Z tego przepisu wyjdzie nam około 15-20 pączków.

Smacznego!

Tradycja tłustego czwartku

Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed postem. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji można w tym dniu objadać się do woli.

Najpopularniejsze potrawy charakterystyczne dla tłustego czwartku to pączki i faworki. Dawniej objadano się słoniną, boczkiem i mięsem.

„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – przysłowie staropolskie.

Leave a Comment