Tłusty czwartek zobowiązuje! Robimy dziś pyszne, delikatne i puszyste pączki.
Składniki:
- 650 gram mąki
- 2 jajka
- 50 gram cukru
- 8 gram cukru wanilinowego
- 140 mililitrów mleka
- 60 mililitrów oleju
- 20 gram drożdży
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Słoik dowolnej konfitury (może być na przykład konfitura różana)
- Olej lub smalec do smażenia
Wykonanie:
W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do mąki dodajemy 140 ml wody, oleju, mleka z drożdżami oraz jajkami. Całość energicznie zagniatamy, aż do efektu elastycznego ciasta. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po upływie godziny ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na pół. Na jednej części łyżeczką wykładamy porcję konfitury, a później przykrywamy drugą częścią ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy pączki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem.
Z tego przepisu wyjdzie nam około 15-20 pączków.
Smacznego!
Tradycja tłustego czwartku
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed postem. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji można w tym dniu objadać się do woli.
Najpopularniejsze potrawy charakterystyczne dla tłustego czwartku to pączki i faworki. Dawniej objadano się słoniną, boczkiem i mięsem.
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” – przysłowie staropolskie.