Parę ciekawostek o rybach

Świeża ryba przyrządzona według pysznego przepisu to kwintesencja zdrowia i smaku. Jak rozpoznać, czy kupujemy świeży produkt?

***

Wyznaczniki świeżości ryby

Po pierwsze zwróć uwagę na oczy, które powinny być wypukłe i błyszczące. Matowe i zapadnięte świadczą o tym, że ryba wcale nie jest świeża. Po drugie skóra – powinna być gładka i błyszcząca, bez plam i żadnego śluzu. Ponadto łuska musi przylegać równo. Skrzela zaś muszą mieć intensywną barwę. Jeśli zauważymy nalot biały lub szary, to nie kupujmy takiej ryby. Skupmy się również na mięsie i zapachu. Mięso świeżej ryby winno być sprężyste, zaś zapach naturalny, charakterystyczny, lecz nie odpychający.

Jak przechowywać ryby?

Warto podkreślić, że świeża ryba nie powinna spędzić w lodówce więcej niż dwa. Przechowujemy ją w temperaturze 1-2 stopni Celsjusza. Powinna być wypatroszona i pozbawiona skrzeli oraz oczu. Dla lepszego przechowania zawińmy ją w folię spożywczą. Krótszą świeżość zachowują ryby porcjowane. Jak mrozimy rybę? Musimy ją zapakować do szczelnych woreczków, po 2-3 sztuki. Tak przygotowane kawałki ryb można przechowywać od 2 do 6 miesięcy w temperaturze – 20 stopni Celsjusza. A rozmrażanie? Rozmrażamy powoli, w lodówce – najlepiej na półce, gdzie panuje temperatura 2 stopni Celsjusza. Ryb rozmrożonych nie wolno ponownie zamrażać. Należy je spożyć jeszcze tego samego dnia.

Kupować ryby powinniśmy z głową. Jeżeli zamierzamy kupić rybę, koniecznie włóżmy ją do koszyka na samym końcu. Nie warto również robić zapasów – chodzi nam przecież o świeżość.

Czasami zdarza nam się kupić rybę od rybaka lub wędkarza. Jeśli chcemy ją transportować, w takim przypadku należy ją wcześniej wypatroszyć. Transport powinien odbywać się w specjalnej torbie termoizolacyjnej.

Leave a Comment