Pieczona kaczka z gruszkami to świetne danie, jeżeli zaprosiliśmy na obiad gości. Należy podkreślić, że dobrze wypieczona kaczka to taka, od której mięso bardzo łatwo odchodzi od kości. Kaczkę najlepiej jest piec w naczyniu żaroodpornym. Poznaj przepis na pyszną kaczkę z gruszkami.
Składniki:
- Kaczka o wadze około 2 kilogramów
- Łyżka suszonego lubczyku
- Łyżka suszonego rozmarynu
- Sól, pieprz
- Łyżka masła
- 3 gruszki
- Dżem z żurawiny
Wykonanie:
Na samym początku musimy kaczkę natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami. Roztapiamy masło i nacieramy kaczkę. Do środka można włożyć pokrojoną na ćwiartki gruszkę (wykroić gniazda nasienne). Piekarnik rozgrzewamy do około 200 stopni Celsjusza. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy pokrojonymi w ćwiartki gruszkami. Pieczemy mięso około 2 godzin. Po godzinie przekręcamy kaczkę na drugą stronę. Upieczoną kaczkę kroimy i możemy podawać z dżemem z żurawiny.
Smacznego!
Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.