Pietruszkowy dorsz

Każdy bardzo dobrze wie, że częste spożywanie ryb jest dla organizmu niezwykle zbawienne. Dzieje się tak, gdyż składniki zawarte w rybach odżywiają ciało i wpływają pozytywnie na kondycję fizyczną oraz psychiczną.

Wartości odżywcze dorsza

Dorsz szczyci się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości białka, a także kwasów omega-3. Tego typu składniki mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny – poprawiają prawidłowe funkcjonowanie serca. Warto wiedzieć, że w 100 gramach dorsza znajdziemy aż 18 gram pełnowartościowego białka. Ponadto w 100 gramach dorsza znajdziemy: 203mg fosforu, 54 mg sodu, 413mg potasu, 16 mg wapnia, 0,23g kwasów wielonienasyconych tłuszczowych itp. Dorsz to także cenna skarbnica witamin; w szczególności obfituje w witaminę A, D3 oraz witaminę B12.

Poznaj przepis na pysznego dorsza z pesto pietruszkowym

Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i pochodzi z książki: „Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super!”.

Składniki:

Pesto pietruszkowe:

  • 34 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka natki posiekanej pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 50g pistacji
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry

Dorsz:

  • 1 kilogram filetów z dorsza
  • biały pieprz mielony
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kminku
  • łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Składniki na pesto miksujemy za pomocą blendera i przekładamy do miseczki.

Filety z dorsza należy umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso doprawiamy pieprzem i roztartym kminkiem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Dorsza możemy podać na pieczonych ziemniakach, polanego oczywiście pietruszkowym pesto.

 

Smacznego!

Leave a Comment