Każdy bardzo dobrze wie, że częste spożywanie ryb jest dla organizmu niezwykle zbawienne. Dzieje się tak, gdyż składniki zawarte w rybach odżywiają ciało i wpływają pozytywnie na kondycję fizyczną oraz psychiczną.
Wartości odżywcze dorsza
Dorsz szczyci się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości białka, a także kwasów omega-3. Tego typu składniki mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny – poprawiają prawidłowe funkcjonowanie serca. Warto wiedzieć, że w 100 gramach dorsza znajdziemy aż 18 gram pełnowartościowego białka. Ponadto w 100 gramach dorsza znajdziemy: 203mg fosforu, 54 mg sodu, 413mg potasu, 16 mg wapnia, 0,23g kwasów wielonienasyconych tłuszczowych itp. Dorsz to także cenna skarbnica witamin; w szczególności obfituje w witaminę A, D3 oraz witaminę B12.
Poznaj przepis na pysznego dorsza z pesto pietruszkowym
Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i pochodzi z książki: „Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super!”.
Składniki:
Pesto pietruszkowe:
- 34 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka natki posiekanej pietruszki
- ½ pęczka kolendry
- 50g pistacji
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
Dorsz:
- 1 kilogram filetów z dorsza
- biały pieprz mielony
- 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kminku
- łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki na pesto miksujemy za pomocą blendera i przekładamy do miseczki.
Filety z dorsza należy umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso doprawiamy pieprzem i roztartym kminkiem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Dorsza możemy podać na pieczonych ziemniakach, polanego oczywiście pietruszkowym pesto.