Płatki pełnoziarniste – jedz pysznie i zdrowo

Wszędzie słyszymy o tym, że trzeba być fit. Dzięki temu mamy czuć się świetnie we własnej skórze. Wiele marek oferuje rzekomo zdrowe produkty w atrakcyjnych cenach. Tak naprawdę nie wszystkie charakteryzują się pozytywnym oddziaływaniem na organizm ludzki. Weźmy pod uwagę zdrowe śniadanie.

Zdrowie na naszym talerzu

Przez lekarzy i dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek. Posiłek ten powinien dostarczyć tyle energii byśmy mogli rozpocząć dzień rześko i optymistycznie. Dlatego też może być nieco bardziej kaloryczny. Jeżeli zamierzamy odżywiać się zdrowo, trzeba dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wielu z nas wybiera płatki pełnoziarniste. Jest to bardzo słuszny wybór. Z jakiego powodu?

Płatki pełnoziarniste na śniadanie

Płatki pełnoziarniste cieszą się dużą popularnością z tego względu, że na dłużej zaspokajają głód. Zbilansowany posiłek dostarcza nie tylko niezbędnych witamin, lecz także wapń i żelazo. Dlaczego warto zakupić produkty pełnoziarniste? Pokarm „biały” jest starannie oczyszczony – a tym samym nie dostarcza układowi pokarmowego potrzebnych składników. Artykuły żywnościowe pełnoziarniste zawierają odpowiednie ilości błonnika i minerałów. Dzieje się tak, ponieważ zmieleniu ulegają całe ziarna pszenicy, czyli bielmo, zewnętrzna łuska i zarodek.

Jak najsmaczniej pałaszować płatki?

W sieci znajdziemy wiele przepisów fit, dzięki którym z wielkim optymizmem zaczniemy każdy dzień. Dla mnie płatki pełnoziarniste smakują najlepiej z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Tradycyjny przepis można wzbogacić o dodatek ulubionych owoców. Oto przepis na szybkie i pełnowartościowe śniadanie:

Składniki:

  • Serek wiejski light,
  • Płatki pełnoziarniste,
  • Banan,
  • Borówki (ok. 150g).

Borówki

Serek wiejski blendujemy z bananem, dodajemy do niego 3 łyżki płatków pełnoziarnistych. Składniki mieszamy ze sobą. Całość posypujemy borówkami. Smacznego!

Leave a Comment