Wszędzie słyszymy o tym, że trzeba być fit. Dzięki temu mamy czuć się świetnie we własnej skórze. Wiele marek oferuje rzekomo zdrowe produkty w atrakcyjnych cenach. Tak naprawdę nie wszystkie charakteryzują się pozytywnym oddziaływaniem na organizm ludzki. Weźmy pod uwagę zdrowe śniadanie.
Zdrowie na naszym talerzu
Przez lekarzy i dietetyków śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek. Posiłek ten powinien dostarczyć tyle energii byśmy mogli rozpocząć dzień rześko i optymistycznie. Dlatego też może być nieco bardziej kaloryczny. Jeżeli zamierzamy odżywiać się zdrowo, trzeba dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wielu z nas wybiera płatki pełnoziarniste. Jest to bardzo słuszny wybór. Z jakiego powodu?
Płatki pełnoziarniste na śniadanie
Płatki pełnoziarniste cieszą się dużą popularnością z tego względu, że na dłużej zaspokajają głód. Zbilansowany posiłek dostarcza nie tylko niezbędnych witamin, lecz także wapń i żelazo. Dlaczego warto zakupić produkty pełnoziarniste? Pokarm „biały” jest starannie oczyszczony – a tym samym nie dostarcza układowi pokarmowego potrzebnych składników. Artykuły żywnościowe pełnoziarniste zawierają odpowiednie ilości błonnika i minerałów. Dzieje się tak, ponieważ zmieleniu ulegają całe ziarna pszenicy, czyli bielmo, zewnętrzna łuska i zarodek.
Jak najsmaczniej pałaszować płatki?
W sieci znajdziemy wiele przepisów fit, dzięki którym z wielkim optymizmem zaczniemy każdy dzień. Dla mnie płatki pełnoziarniste smakują najlepiej z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Tradycyjny przepis można wzbogacić o dodatek ulubionych owoców. Oto przepis na szybkie i pełnowartościowe śniadanie:
Składniki:
- Serek wiejski light,
- Płatki pełnoziarniste,
- Banan,
- Borówki (ok. 150g).
Serek wiejski blendujemy z bananem, dodajemy do niego 3 łyżki płatków pełnoziarnistych. Składniki mieszamy ze sobą. Całość posypujemy borówkami. Smacznego!