Z pewnością każdy dietetyk potwierdzi – winogrona sprzyjają szybszemu zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jakie moc drzemie jeszcze w tych jakże smacznych owocach?
Odmiany winogron
Winogrona to bardzo lubiane owoce. W Polsce możemy uprawiać ich całkiem pokaźną liczbę odmian. Przykładem są winogrona typu Cascade. Charakteryzują się ciemnofioletowym kolorem i soczystością. Jeżeli planujemy założyć hodowlę tego owocu, wówczas sprawdźmy, jaka odmiana jest odporna na choroby oraz niskie temperatury. Inną, godną uwagi odmianą jest Aurora. Owoce winogron tego gatunku nadają się idealnie do produkcji białego wina. Typową odmianą deserową jest Alden i Nero.
Właściwości prozdrowotne
Winogrona słyną z szeregu właściwości prozdrowotnych. Szczególnie ciemnofioletowe potrafią zdziałać prawdziwe cuda. A to z tego względu, że bogate są we flawonoidy. Czym są flawonoidy? Mówiąc najprościej to przeciwutleniacze chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Flawonoidy poprawiają ponadto kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Warto podkreślić, że czerwone i zielone odmiany winogron działają zbawiennie na obniżenie ciśnienia we krwi. Polecane są osobom zagrożonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy – spożywając winogrona nasz organizm zmniejszymy odporność na insulinę.
A jak się mają winogrona do odchudzania? Owoce wpływają pozytywnie na cały proces odchudzania. Związane jest to przede wszystkim z obecnością resweratrolu, który przyspiesza mechanizm rozpadu tkanki tłuszczowej.
Wartości odżywcze, jakie znajdziemy w winogronach
Do głównych wartości odżywczych winogron zaliczymy obecność witamin z grupy B, witaminę A, C. Cenne minerały wpływające na poprawę samopoczucia i ogólnej kondycji ciała to cynk, bor, chrom, potas, mangan, sód, żelazo, miedź, chlor, fosfor, mangan. Winogrona powinniśmy spożywać również ze względu na obecność polifenoli. Jeśli chodzi o obfitość tych komponentów, to zdecydowanie królują winogrona białe.