Pomidor pomidorowi nierówny – rodzaje pomidorów wykorzystywanych we włoskim menu

Pomidory są niezwykle popularne – szczególnie we włoskim menu. O tym, jak bardzo cenione są te rośliny jadalne świadczą liczne, hodowlane odmiany. Według włoskiego rozróżnienia, można wyróżnić pomidory sałatkowe i takie, które nadają się tylko i wyłącznie do sosów.


Oto 4 rodzaje pomidorów wykorzystywane w kuchni włoskiej:

Bawole serca

Bawole serca są duże i czerwono-różowe. Swym kształtem przypominają serce poprzecinane pręgami. Miąższ jest twardy i pełny. Charakteryzuje się nieco słodkawym smakiem. Pomidory bawole nadają się idealnie do nadziewania, zapiekania, duszenia. Mogą być składnikiem sałatek i kanapek.

Bawole serca
Bawole serca

Pomidory malinowe

Pomidory malinowe są duże i posiadają słodki smak. Smakują wybornie na surowo, a także jako składnik sałatki. Można podawać je pokrojone w grube plastry lub kostkę. Włosi uwielbiają pomidory malinowe skropione oliwą z oliwek.

Pomidor malinowy
Pomidor malinowy

Pomidory daktylowe

Ich kształt jest nieco wydłużony. Pomidory daktylowe przypominają swym wyglądem nieco paprykę. Posiadają słodki, intensywny smak. Nadają się do zup, przystawek, a także makaronów. Bardzo często są składnikiem spaghetti i sosu do pizzy.

Pomidory daktylowe
Pomidory daktylowe

Pomidory cherry

Są to małe pomidorki posiadające delikatną skórkę. Nazywane są potocznie koktajlowymi. Wyróżnić można następujące odmiany: sycylijskie, śliwkowe, piccolo, owoc dzikiej róży itp.

Pomidory koktajlowe
Pomidory koktajlowe

Leave a Comment