Kto z nas nie zna domowej pomidorówki? Zupa pomidorowa cieszy się niesłabnącą popularnością. I bardzo słusznie. Przyznam się, że to także jedna z moich ulubionych potraw. Dlaczego warto jeść pomidorową?
Właściwości odżywcze pomidorowej
Zupa pomidorowa słynie ze swych odżywczych właściwości. Znajdziemy w niej likopen. To organiczny związek chemiczny z grupy karotenów słynący z ochrony przed chorobami związanymi z układem krwionośnym. Uznaje się, że likopen chroni również przed rakiem. Chociaż do końca nie odkryto mechanizmu działania tego związku chemicznego, z całą odpowiedzialnością można stwierdzić, że wpływa pozytywnie na rekonstrukcję połączeń międzykomórkowych.
Zupę pomidorową gotowałam według różnych przepisów. Ten oto stanowi dorobek moich pomidorowych doświadczeń. Poznajcie tę potrawę z nieco innej strony.
Składniki:
- Włoszczyzna
- 500 g pomidorów
- Przecier z pomidorów
- Średnia pierś z kurczaka
- 3 listki bazylii
- Nieduża papryka czerwona
- Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- Średni jogurt naturalny
- Cebula
Przygotowanie:
- Kroimy w kostkę pierś z kurczaka i lekko podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Oczyszczoną włoszczyznę i podsmażone mięso wkładamy do garnka. Wcześniej opalamy na wolnym ogniu cebulę i również umieszczamy w naczyniu. Całość zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego. Gotujemy przez ok. godzinę.
- Usuwamy skórkę z pomidorów i kroimy je na pół. Dodajemy do gotującej się zupy. Kroimy paprykę i również wkładamy do garnka. Dodajemy listki bazylii. Całość gotujemy przez ok. pół godziny.
- Usuwamy z zupy włoszczyznę i kawałki mięsa. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie rozrabiamy jogurt naturalny z gorącą zupą i delikatnie wlewamy do naczynia. Aby składniki uzyskały jednolitą masę, należy pomidorową zblendować. Do garnka wrzucamy ponownie mięsko. Niech zupka pogotuje się jeszcze pół godziny. Gotowe!
Smacznego!