Moim ulubionym mięsem jest oczywiście mięso z kurczaka. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o jego walorach. Po pierwsze jest mało kaloryczne, a po drugie słynie z bogactwa wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawne oraz delikatne. Dlatego też polecane jest osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Jakie witaminy można znaleźć w mięsie z kurczaka?
Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B – głównie B3 (niacyna) oraz B6. Jakie cuda potrafią zrobić w ludzkim organizmie ludzkim te składniki? Głównym źródłem niacyny jest pożywienie. Zadaniem witaminy jest kontrola procesów metabolicznych. Witamina B3 aktywnie uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Ponadto reguluje poziom cholesterolu i bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
Natomiast witamina B6 tworzy enzymy oraz hormony. Jej priorytetowym zadaniem jest transport tlenu w organizmie.
Potrawa z kurczaka zapewnia również wzbogacenie organizmu o takie składniki, jak cynk, selen, magnes, a także fosfor.
Szybki i pyszny obiad – potrawka z kurczaka
Potrawa z kurczaka gotowanego często gości na moim stole. Wykonanie jest proste i mało czasochłonne. Poznaj przepis na pyszną potrawkę z kurczaka.
Składniki:
- średni kurczak
- 4 marchewki
- cebula
- por pokrojony w plasterki
- natka pietruszki
- koperek
- śmietana
- seler
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy
Wykonanie:
Kurczaka i warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyciągamy mięso i warzywa, oddzielamy mięso od kości i kroimy. Przekładamy mięso z ugotowanymi (także pokrojonymi warzywami) do garnka, zalewamy wywarem (z reszty wywaru można ugotować jakąś zupę). Całość gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy śmietanę. Taką potrawkę można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Smacznego!