Potrzeby żywieniowe dzieci

Organizacja posiłków dla dziecka bywa, dla świeżo upieczonych rodziców, prawdziwym wyzwaniem. Aby odpowiednio stworzyć plan żywienia, należy poznać rzeczywiste zapotrzebowanie na energię, białka, tłuszcze itp. Dotyczy to takich kwestii jak dobór produktów w diecie oaz zabezpieczenie równomiernej podaży energii. Pamiętajmy, że błędy żywieniowe mogą przynieść niezbyt przyjemne skutki dla ogólnego rozwoju dziecka. Czym zatem należy się kierować?

Obowiązujące normy

Obowiązujące normy dotyczące żywienia dziecka zakładają indywidualizację w kontekście masy ciała. U dziecka w wieku 13 – 36 miesięcy dobowe zapotrzebowanie na energię w przeliczeniu na jeden kilogram masy ciała wynosi 83 kalorii. Przy tym minimalna ilość białka nie powinna być niższa niż 1 gram na kilogram masy ciała. Tłuszcze zaś muszą dostarczać 30-40 procent całkowitej energii. Ta norma zakłada również odnośnik określający, czym tak naprawdę jest dobrej jakości tłuszcz. W diecie dziecka powinny znaleźć się przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwane powszechnie omega-3. Jednocześnie obowiązujące normy zakładają spożywanie odpowiedniej ilości płynów, które powinna stanowić woda dobrej jakości. Dzieci nie powinny spożywać gazowanych napojów.

zupa-pomidorowa

Żywienie dziecka – podstawowe zasady

Pamiętajmy, że karmienie piersią to najbardziej optymalna metoda żywienia dziecka do około 6 miesiąca życia. Współcześnie karmi się „na żądanie”. Oznacza to, że niemowlę je wtedy, gdy rzeczywiście potrzebuje pokarmu. Każda matka po jakimś czasie sama wyczuje indywidualny rytm potrzeb żywieniowych. W pierwszym półroczu niemowlęta karmione są najczęściej kilkanaście razy na dobę. Pomiędzy szóstym a dziewiątym miesiącem życia dziecko nabywa umiejętność żucia, gryzienia. Można wówczas urozmaicać dietę gotowymi daniami. Dzięki temu dziecko poznaje nowe smaki i aromaty. Poprzez zróżnicowane posiłki dziecko rozwija funkcje jamy ustnej. Warto wiedzieć, że nie ustalono górnej granicy wieku, do którego dziecko może być karmione w sposób naturalny.

Prawidłowe planowanie posiłków dla dziecka zapewnia właściwy wzrost, rozwój oraz zdrowie. Codzienny jadłospis powinien zapewniać odpowiednie porcje białka, tłuszczy, składników mineralnych, do których można zaliczyć: żelazo oraz wapń. Plan żywieniowy uwzględnia zatem takie produkty, jak: produkty białkowe (mleko i produkty mleczne; mięso, drób, ryby oraz jaja), produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz tłuszcze.

Produkty białkowe – mleko i produkty mleczne zawierają łatwo przyswajalny wapń. Jest to niezbędny pierwiastek niezbędny do budowy kości oraz zębów. Zaleca się podawanie dzieciom 2 porcji mleka i jedną porcję produktów mlecznych.

Mięso zapewnia organizmowi nie tylko białko, lecz także witaminy B!, PP, B12, a także żelazo, cynk. Niezmiernie ważne jest podawanie ryb – 1-2 razy w tygodniu.

Produkty zbożowe –  są źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (wapnia, fosforu, selenu oraz chromu. W żywieniu dziecka zaleca się urozmaicone gatunki pieczywa, różnego rodzaju kasze oraz płatki zbożowe.

produkty-zbozowe

Warzywa – niedobór warzyw to podstawowy błąd żywieniowy w diecie dziecka. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, węglowodanów, cukrów, a także błonnika.

Owoce – stanowią kwintesencję związków organicznych. Zawierają cenne witamin i składniki mineralne. Pamiętajmy jednak, że niektóre owoce mogą wywoływać alergie, np. truskawki.

Tłuszcze – tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii. Szczególnie polecane są: oliwa z oliwek, olej sojowy, olej rzepakowy.

Leave a Comment