Poznaj zasady zdrowego gotowania

„Nie umiem gotować”, „nie mam czasu na gotowanie”. To są typowe wymówki, przez które kompletnie zapominamy o sztuce kulinarnej – prostej i jednocześnie pozwalającej na wykorzystanie nowoczesnych technologii. Efekt końcowy jest zachwycający… a jest nim zdrowie na talerzu.

Nowoczesna technologia gotowania

Zdrowe gotowanie jest nie tylko skutecznym sposobem na zachowanie smukłej sylwetki, lecz także staje się coraz bardziej modne. Wielu ludziom wydaje się, że trzeba zainwestować dużo pieniędzy w tworzenie posiłków. Nie ma nic bardziej mylnego. W tym kontekście funkcjonuje zasada: raz, a dobrze. Dotyczy to oczywiście nowoczesnych sprzętów służących przygotowaniu dobrych i sycących posiłków. Przyjrzałam się ostatnio opiniom na temat marki Philipiak. Czy wiecie, że innowacyjna technologia zastosowana w tym produkcie pozwala na gotowanie bez soli, tłuszczu, a nawet bez użycia wody? Dzięki temu potrawy są mniej kaloryczne i jednocześnie nie tracą witamin i wartości odżywczych. Naczynia Philipiak mają dno o grubym przekroju, co znacznie umożliwia kontrolę temperatury w procesie obróbki termicznej. Dlaczego warto wydać raz, a dobrze? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Mianowicie kupujemy naczynie, które będzie nam służyło przez długie lata. Przykładowo naczynia Philipiak posiadają satynowe wnętrza chroniące garnki przed zarysowaniem.

Zdrowe, ale także modne

Zdrowe gotowanie to także stosowanie zastępników. Co mam przez to na myśli? Zamiast soli można użyć aromatycznych ziół i przypraw, natomiast śmietanę do sałatki zastąpimy jogurtem naturalnym lub nawet kefirem. To są oczywiście przykłady. Można na własną rękę poszukiwać zdrowych alternatyw.
Warto podkreślić, że zdrowe gotowanie staje się coraz bardziej modne. Nie chodzi tutaj oczywiście o chwilowy kaprys. Poprawimy kondycję nie dzięki dietom cud, a właśnie przez sukcesywną poprawę dotychczasowego stylu życia. Bardzo zdrową formą gotowania jest gotowanie na parze. Taki sposób posiada wiele walorów. Po pierwsze gotowane na parze produkty żywnościowe nie tracą witamin i związków mineralnych. Po drugie są lekkostrawne, naturalne i wyglądają apetycznie.

Leave a Comment