Marynowane gruszki doskonale wzbogacają smak mięs. Dowiedz się, jak taki specjał robiły nasze prababcie.
***
Składniki:
- 2 kilogramy niewielkich gruszek (mogą być klapsy lub bergamoty)
- 2 kilogramy cukru
- 2 szklanki octu winnego
- sok i skrojona skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka goździków
- kawałek kory cynamonu
- woda
Wykonanie:
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce kroimy na ćwiartki lub ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z cukru, szklanki wody i octu gotujemy na małym ogniu syrop. Do wrzącego syropu wkładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeżeli płyn zaczyna nadmiernie odparowywać – dolewamy wodę tak, aby gruszki były cały czas przykryte syropem. Gotowe gruszki muszą być całkiem przezroczyste, ale nie rozgotowane. Owoce odcedzamy i układamy w wyparzonych słoikach. Syrop jeszcze raz zagotować z goździkami i cynamonem. Gorącym, ale niewrzącym syropem zalać gruszki i zamknąć słoiki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Następnie zlać syrop, raz jeszcze zagotować, dodać gruszki i trzymać na małym ogniu 3 minuty. Przełożyć ponownie do wygotowanych słoików, zalać gorącą zalewą i ostudzić. Przechowywać w tradycyjnej, ciemnej spiżarni lub w lodówce. Zamiast wody można wykorzystać białe wytrawne wino – dzięki temu gruszki będą jeszcze smaczniejsze.
Właściwości odżywcze gruszek
Warto jeść gruszki, bo… Gruszki jako jedne z niewielu owoców posiadają jod – minerał wspomagający prawidłową pracę tarczycy. Posiadają również dużą zawartość boru, który wpływa na odpowiednie funkcjonowanie szarych komórek. Naukowcy z Holandii (Uniwersytet w Wageningen) dowiedli, iż gruszki chronią przed ryzykiem wystąpienia udaru. Aktywne składniki tych owoców zapobiegają rozwojowi nadciśnienia – gruszki zawierają obniżający ciśnienie krwi potas.
Każda babcia potwierdzi – gruszki pomagają przy zaparciach i biegunkach. Ponadto mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę i kobiety w ciąży.