Z uzbieranych podgrzybków postanowiłam przyrządzić sos grzybowy. Taki sosik sprawdza się i do ziemniaczków, i do makaronu… i do ryżu. Zapraszam ?
Składniki:
- 1,5 kg podgrzybków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- śmietana 12%
- pieprz, sól
- liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Na samym początku musimy dokładnie oczyścić i pokroić grzyby. Następnie przelewamy grzyby dwa razy wrzątkiem. Wkładamy do lekko osolonej wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wówczas gotujemy grzybki przez ok. 3 minuty. Wlewamy grzyby do sita i przelewamy je zimną wodą. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni. Grzyby i cebulę przekładamy do garnka, dolewamy około dwóch szklanek wody. Przeciskamy przez praskę czosnek. Wkładamy dwa listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 20 minutach dolewamy śmietanę (wcześniej, w innym garnuszku rozrabiamy śmietanę z gorącym sosem). Całość musimy zagotować. Na koniec można jeszcze potrzymać sos przez ok. 15 min. na wolnym ogniu.
Smacznego!