Pyszny rosół domowy

Wiedziały już o tym nasze babcie i prababcie. Nasze mamy również kultywowały tę tradycję. Domowy rosół jest receptą na wiele kłopotów. Nie dość, że przyrządzony w sposób naturalny posiada wspaniały aromat i smak, to jednocześnie słynie z wielu właściwości prozdrowotnych.

Rosół leczy

Rosół nie tylko zaspokaja apetyt, ale także leczy. Z jakich właściwości zdrowotnych słynie ta pyszna zupa. Warto wiedzieć, że rosół potrafi obniżyć ciśnienie. Badania dowodzą, że ten pyszny wywar zapobiega nadciśnieniu. Źródłem tej właściwości prozdrowotnej jest kolagen pochodzący z mięsa kury (głównie z nóżek). Ponadto kolagen przeciwdziała zwężaniu tętnic.

Jeżeli chorujesz na grypę – spożywaj rosół. Podkreślmy, że osoby, które nie jedzą ciepłych dań częściej zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych. Gorący rosół to wspaniały lek na sezonowe infekcje. Posiada wiele składników odżywczych wzmacniających organizm do walki z chorobą. Ponadto aromatyczny bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego. W ten sposób ludzkie ciało szybciej zwalcza czynniki patogeniczne. Ponadto rosół nawilża śluzówkę w nosie, łagodzi katar oraz kaszel. Para z gorącej zupy działa bardzo korzystnie na podrażnione gardło. Najlepsze właściwości ma chudy rosół z kurczaka, do którego dodasz dużą ilość włoszczyzny. Na koniec gotowania warto wzbogacić smak posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Tak przygotowany rosół z pewnością poprawi ci humor. Jakie jeszcze przyprawy można dodać do zupy? Niestety, rosół to zupa, którą trzeba gotować nieco dłużej. W ten sposób wydobywa się wszystkie walory smakowe. Tym samym rosół traci cenne zasoby witaminy C. Nic jednak straconego. Przygotowany wywar warto posypać natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem.

Leave a Comment