Sałatka z jesiotra

Jesiotr jest rybą wędrowną. Większą część swojego życia spędza w wodach słonych. Można go spotkać przede wszystkim w Bałtyku, Morzu Śródziemnym oraz Oceanie Atlantyckim. Ciekawostką jest to, że jesiotr rozmnaża się w wodach słodkich. Jego główny pokarm stanowią skorupiaki, małe ryby, a także mięczaki. Ikra tej ryby nadaje się idealnie do sporządzania kawioru. Niestety – w warunkach naturalnych jesiotr jest rybą zagrożoną wyginięciem. Dzisiaj popularne są jego hodowle. Jaką, pyszną sałatkę można przyrządzić z tej ryby?


jesiotr

Formy jesiotra

  • Stek z jesiotra – to bardzo wygodna i delikatna forma mięsa. Powstaje z polędwicy.
  • Tusze z jesiotra – ryba w takiej postaci pozbawiona jest głowy, pasa barkowego, płetw piersiowych, łusek, a także wnętrzności.
  • Jesiotr mrożony – idealny do przechowywania. Po rozmrożeniu mięso nadaje się do każdej obróbki termicznej.
  • Jesiotr wędzony – charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz chrupiącą skórką.
  • Jesiotr patroszony – tak, jak nazwa wskazuje ryba oczyszczona jest z wnętrzności oraz ości. Posiada za to głowę i przecięte poza otwór płaty brzuszne.
  • Filety ze skórą z jesiotra – niezwykle wygodna forma, gdyż od razu przydatna do przyrządzenia.

Więcej o jesiotrze przeznaczonym do kupna dowiecie się stąd.

Przepis na sałatkę z buraczkami i jesiotrem wędzonym

Składniki:

+ 3 buraki ćwikłowe

+ jabłko

+ 3 jajka

+ wędzony jesiotr

+ 3 łyżki jogurtu naturalnego

+ 1 łyżka majonezu

+ sól oraz pieprz

Wykonanie:

Gotujemy buraczki, siekamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na drobno. Pora kroimy w plastry i podsmażamy na łyżce oleju. Wszystko mieszamy z kawałkami jesiotra. Na koniec dodajemy jogurt, majonez i sól. Dokładnie mieszamy. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Comment