Jesiotr jest rybą wędrowną. Większą część swojego życia spędza w wodach słonych. Można go spotkać przede wszystkim w Bałtyku, Morzu Śródziemnym oraz Oceanie Atlantyckim. Ciekawostką jest to, że jesiotr rozmnaża się w wodach słodkich. Jego główny pokarm stanowią skorupiaki, małe ryby, a także mięczaki. Ikra tej ryby nadaje się idealnie do sporządzania kawioru. Niestety – w warunkach naturalnych jesiotr jest rybą zagrożoną wyginięciem. Dzisiaj popularne są jego hodowle. Jaką, pyszną sałatkę można przyrządzić z tej ryby?
Formy jesiotra
- Stek z jesiotra – to bardzo wygodna i delikatna forma mięsa. Powstaje z polędwicy.
- Tusze z jesiotra – ryba w takiej postaci pozbawiona jest głowy, pasa barkowego, płetw piersiowych, łusek, a także wnętrzności.
- Jesiotr mrożony – idealny do przechowywania. Po rozmrożeniu mięso nadaje się do każdej obróbki termicznej.
- Jesiotr wędzony – charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz chrupiącą skórką.
- Jesiotr patroszony – tak, jak nazwa wskazuje ryba oczyszczona jest z wnętrzności oraz ości. Posiada za to głowę i przecięte poza otwór płaty brzuszne.
- Filety ze skórą z jesiotra – niezwykle wygodna forma, gdyż od razu przydatna do przyrządzenia.
Więcej o jesiotrze przeznaczonym do kupna dowiecie się stąd.
Przepis na sałatkę z buraczkami i jesiotrem wędzonym
Składniki:
+ 3 buraki ćwikłowe
+ jabłko
+ 3 jajka
+ wędzony jesiotr
+ 3 łyżki jogurtu naturalnego
+ 1 łyżka majonezu
+ sól oraz pieprz
Wykonanie:
Gotujemy buraczki, siekamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na drobno. Pora kroimy w plastry i podsmażamy na łyżce oleju. Wszystko mieszamy z kawałkami jesiotra. Na koniec dodajemy jogurt, majonez i sól. Dokładnie mieszamy. Gotowe!
Smacznego!