Grill to nieodłączny element wielu spotkań towarzyskich, szczególnie kiedy pogoda dopisuje. Uwielbiamy wówczas grillowanie w plenerze. Dania przyrządzane w ten sposób można oczywiście spożywać przez cały rok, chociażby wykorzystując patelnię grillową czy domowe urządzenia. Zarówno na ogrodowych imprezach przy potrawach z grilla, jak i w domu, nie może zabraknąć sałatek, surówek. Są pyszne, podkreślają walory smakowe grillowanych mięs i ryb, zawierają wiele cennych składników, cieszą kubki smakowe i… oczy – kolorami pomidorów, sałat, papryki itp.
Sałatka to nie tylko dodatek
Grill to nie tylko skwiercząca kiełbasa, ciężkostrawne, choć smaczne mięsiwa czy pieczone ryby. Warzywa sezonowe (i nie tylko) to bardzo istotny dodatek do potraw z grilla. Ba! Niektóre z ich mogą nawet konkurować o główną rolę przy stole zastawionym grillowanymi przysmakami. Mamy do wyboru zarówno lekkie surówki i sałatki, jak i takie, które zaspokoją apetyt i mogą być integralną częścią głównego dania (np. sałatki z ryżem, makaronem czy ziemniakami).
Dlaczego warto podawać sałatki do grillowanych dań?
Sałatki to nie tylko walory smakowe i kolory. Stanowią ważny dodatek do dań z grilla, które bywają ciężkostrawne i kaloryczne. Dzięki temu dostarczymy organizmowi wielu cennych składników, ale także „zmieścimy” nieco mniej opiekanych i tłustych smakołyków z grilla.
Sałatki maja wiele zalet, począwszy od tego, że przygotujemy je szybko i łatwo, a skończywszy na tym, że w sezonie, przyrządzane ze świeżych warzyw, są zdrowe i niedrogie. Sałaty, pomidor, papryka, ogórki świeże i kiszone, cebula, czosnek, brokuł, a także dodatki takie jak ser czy pełnoziarniste makarony, to źródło witamin, potrzebnych nam minerałów. Dzięki sałatkom grillowa uczta to nie tylko mięso lub ryba, ale także witaminy i mikroelementy.

Na bogato czy lekko
Sałatki do grillowanych potraw mogą być istotną częścią posiłku. Pożywne kompozycje z warzyw, ziemniaków z dodatkiem sosów i dipów, zaspokoją nawet wilczy apetyt. Te na bazie sałaty mi świeżych warzyw z dodatkiem oliwy nie przyniosą konsekwencji w postaci dodatkowych centymetrów tu i ówdzie.
Nasze sałatki mogą bazować na tradycyjnych przepisach, ale także czerpać inspirację z kulinariów innych krajów – z Grecji, z diety śródziemnomorskiej czy bardziej egzotycznych przepisów. Zawsze stanową smakowitą i pożywną całość z grillowanym daniem głównym. Przygotowując je warto wziąć pod uwagę również specyfikę uczty. Na grillowe spotkania latem przygotowujemy sałatki, które łatwo zjeść nawet w plenerze.

Sałatki z… sałatą w roli głównej
Sałata niejedno ma imię, od swojskiej klasycznej zielonej główki, przez coraz popularniejszą rukolę czy roszponkę, po kolorowe, gotowe mixy sałat. Zielone liście dodają kolorytu i są źródłem witamin, kolorowe dodatki przesądzają o walorach smakowych i wartości odżywczej.
Sałata z oliwkami i serem mozzarella
Potrzebujemy:
- 1 główkę sałaty
- 5 dag czarnych oliwek bez pestek
- 1 ogórka
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 8 małych kulek mozzarelli
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżek octu winnego
- 1 łyżeczki musztardy
- 1/2 pęczka szczypiorku
- soli i pieprzu.
Sałatę należy umyć i osuszyć, a następnie porwać na kawałki i ułożyć w naczyniu. Umyte i obrane ogórki oraz rzodkiewki kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz oliwki i kulki mozzarelli. Całość zalewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu, octu i musztardy.
Sałatka z rukoli z penne, fetą i suszonych pomidorów
Składniki
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego penne
- ok. 400 rukoli – opakowanie
- 1 słoik pomidorów suszonych w oleju
- 1 opakowanie sera feta
- pestki dyni
Makaron gotujemy al dente, myjemy i osuszamy rukolę. Po wystudzeniu makaronu dodajemy do niego sałatę, pokrojone pomidory i kostki sera feta. Można wlać olej z suszonych pomidorów i posypać prażonymi pestkami dyni.
Ekspresowe sałatki do potraw z grilla
Ich zaletą, poza smakiem i witaminami, jest fakt, że można je przygotować „za pięć dwunasta”, kiedy nie ma czasu na bardziej skomplikowane przepisy.
Sałatka wiosenna
Potrzebujemy pomidorów, ogórków, cebuli, jogurtu naturalnego, soli, pieprzu, octu winnego i koperku. Pomidory dzielimy na ćwiartki, dodajemy plasterki ogórka i cebuli. Zalewamy dressingiem na bazie jogurtu z odrobiną octu, solą, pieprzem i siekanym koperkiem.
Szybkie sałatki z rzodkiewką
Pierwszą przygotowujemy z rzodkiewki, szczypiorku i koperku, podajemy z majonezem ułożoną na liściach sałaty.
Bardziej pożywna i równie smaczna będzie kompozycja młodych ziemniaczków, rzodkiewki i szczypiorku z dodatkiem majonezu.

Klasyczna sałatka w grillowej odsłonie
Najbardziej znane komponenty, takie jak ziemniaki czy kapusta pekińska, mogą nabrać nowego smaku w towarzystwie dań z grilla.
Koperkowa sałatka z ziemniakami
Składniki:
- ziemniaki
- długie, zielone ogórki
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- śmietana 18%
- majonez
- musztarda
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotowane w mundurkach studzimy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Dodajemy plasterki ogórków, posiekany koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, parę łyżek śmietany, majonez, musztardę (do smaku) oraz sól i pieprz.
Kolorowa sałatka na grilla z kapusty pekińskiej
Składniki:
- kapusta pekińska
- papryka czerwona i zielona
- zielony ogórek
- puszka kukurydzy
- feta
- pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- ocet winny
Przygotowujemy umyte i osuszone warzywa. Kapustę i koper siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a ogórka w małe plasterki. Ser feta dzielimy na niewielkie kostki. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce, dodajemy odsączoną kukurydzę i mieszamy delikatnie. Całość zalewamy sosem: oliwa z oliwek, ocet winny, odrobina wody i soli.