Sekrety czarnego bzu

Wiosenną porą kwitnie na biało. Jego zapach jest dosyć specyficzny. Jesienią zaś czarny bez rodzi wiele kuleczek charakteryzujących się ciemnofioletowym lub czarnym kolorem.


Co można zrobić z czarnego bzu?

kwiaty

Już same kwiaty kwitnące wiosną mogą się przydać do ciasta naleśnikowego lub przyrządzania napojów. Z ciemnych, jesiennych owoców można już przygotowywać pyszne i zdrowe soki. Dojrzałe owoce trzeba jednak ugotować. Chociaż zjedzenie kilku z pewnością nam nie zaszkodzi, to większa ilość będzie znacznym obciążeniem dla żołądka. Podobnie jest wszakże z ziemniakami. Aby nadawały się do spożycia, również trzeba je poddać obróbce termicznej. Sok z bzu uzyskamy z pomocą sokowirówki. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego sprzętu, możemy sami wycisnąć owoce i oddzielić miąższ z użyciem gazy. Innym sposobem na zagospodarowanie owoców czarnego bzu są dżemy i konfitury. Z pewnością rozsmakujemy się również w domowych nalewkach. Pamiętajmy, że smak jest nieco kwaskowaty, dlatego też można go wzbogacić o dodatek miodu.

Aby przetwory były udane, zbierajmy tylko dojrzałe owoce. Grona muszą być obwisłe pod ciężarem kulek. Zielone łodyżki należy odseparować od ciemnych plonów. Trzeba zadbać, aby przed użyciem owoce były suche i miały dostęp do powietrza.

czarny-bez

Właściwości zdrowotne

Czarny bez słynie ze swych właściwości zdrowotnych. Jakie pozytywy płyną z jego spożywania?

  1. Pomaga przy przeziębieniach, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
  2. Odznacza się działaniem przeciwbólowym.
  3. Czarny bez bogaty jest w witaminy i mikroelementy.

 

Obrazki pochodzą ze stron: www.zblogowani.pl, www.wikipedia.pl, www.poradnikogrodniczy.pl.

Leave a Comment