Czy warto jeść pomidory? Oczywiście, że tak! Szczególnie, że mamy na nie sezon. Moja babcia zawsze mawiała, aby zajadać się warzywami i owocami właśnie w sezonie. Nie dość, że wtedy są najsmaczniejsze, to dodatkowo obfitują w witaminy i składniki odżywcze. Z pomidorami wcale nie jest inaczej.
Właściwości zdrowotne pomidorów
Nie wszyscy wiedzą, że za czerwony barwnik pomidora odpowiedzialny jest likopen. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy należący do grupy karetonoidów. Ciekawostką jest, że wcale nie ginie w czasie obróbki termicznej. W przetworach może go być więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen zwalcza wolne rodniki, a tym samym znacznie opóźnia procesy starzenia się. Pomidory w swym składzie zawierają kwas wpływający na utlenianie się kwasów tłuszczowych w wątrobie. W związku z tym w wątrobie zostaje zahamowany mechanizm gromadzenia się trójglicerydów. Pektyny zaś obniżają poziom cholesterolu. Ponadto pomidorki działają moczopędnie (dzięki temu obniżają ciśnienie krwi), wykazują działanie antynowotworowe, poprawiają odporność (dzięki dużej zawartości witaminy C), stymulują procesy trawienne, nadają się idealnie dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy (w 100 g pomidorów znajduje się tylko 32 kcal), poprawiają pracę układu nerwowego, korzystnie wpływają na wygląd i regenerację skóry, włosów i paznokci (dzięki zawartości witamin: A, C oraz E).
Zrób domowy keczup
Pomidory w czasie obróbki cieplnej nie tracą swych cennych właściwości zdrowotnych. Dlatego też korzystaj z ich możliwości kulinarnych bez ograniczeń. Co powiesz na domowy keczup? Z pewnością będzie to zdrowsza alternatywa dla tego typu produktów zakupionych w sklepie. Do dzieła!
Przepis
Potrzebujesz: 1 kg pomidorów, 2 łyżki oliwy, łyżkę octu jabłkowego, sól, pieprz oraz łyżeczkę cukru. Pomidory gotujesz do momentu aż się całkowicie rozpadną. Następnie trzeba je dokładnie zmiksować dodają wszystkie składniki. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy. Możemy wcześniej pasteryzować. Taki domowy keczup przechowujemy w lodówce.