Skuteczne sposoby na mole spożywcze

Kto z nas nie walczył z molami spożywczymi? Te sprytne stworzenia przy sprzyjających okolicznościach mogą aktywnie zaatakować nasze zasoby pokarmowe. Insekty mogą pojawić się zarówno w starych spiżarniach, jak i w nowoczesnych kuchniach. Zainfekowaną żywność trzeba niestety wyrzucić.

Co można znaleźć w kuchni?

Oprócz mola spożywczego może odwiedzić nas milik mączny. Tak, jak nazwa wskazuje lubi grasować głównie w produktach mącznych. Oprócz milika mącznego spotkać można także milika daktylowca i milika próczniczka.

Jak chronić się przed insektami?

Lepiej zapobiegać niż walczyć. Po pierwsze trzeba regularnie myć i sprawdzać szafki, w których przechowujemy produkty spożywcze. Koniecznie wyrzucajmy przeterminowane produkty. Nie rób też zbyt dużych zapasów, a do przechowywania żywności używaj szczelnych pojemników.

Jak wytępić mola spożywczego?

Po pierwsze trzeba dokładnie przejrzeć żywność. Wyrzucamy produkty, w których zalęgły się mole. Opróżniamy szafki i dokładnie je oglądamy. Szukamy także larw. Newralgiczne miejsca można potraktować preparatem na insekty. Przy tym nie zamykaj szafki. Jeżeli mol spożywczy nie pojawi się przez dwa tygodnie, to znaczy że cała procedura przebiegła pomyślnie.

Jak mole dostają się do domu?

Mole spożywcze przynosimy do domu wraz z zakupami. Pamiętam, jak nie mogłam poradzić sobie z molami spożywczymi. Robiłam porządki w szafkach, dezynfekowałam pomieszczenia. Okazało się, że mole spożywcze były sukcesywnie przynoszone przeze mnie wraz z pokarmem dla chomików.

Dzisiaj mamy preparaty i lepy na mole. A jak radziły sobie z insektami nasze babcie? Stosowano przede wszystkim gazety, gdyż mole nie znoszą zapachu atramentu. W całym mieszkaniu wieszano zaś świeżą lawendę. Dobre efekty dawała skórka z cytryny oraz goździki.

 

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

Leave a Comment