Sprawdzone pomysły na dania z blendera kielichowego

Pomysły na szybkie i smaczne blendowane dania!

 

Kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcesz zjeść smaczne i pożywne danie, skorzystaj z blendera kielichowego. Wykonanie posiłku zajmie ci zaledwie kilka minut, a ty przygotujesz dzięki niemu zarówno sycącą zupę-krem, orzeźwiający koktajl, jak i ciasto na naleśniki.

Koktajle

Koktajle to prawdziwy hit ostatnich czasów. Mogą zastąpić drugie śniadanie, a nawet kolację. Wystarczy, że do warzyw i owoców dodasz orzechy jako źródło cennego białka i niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych lub dolejesz jogurt lub serwatkę, a już masz sycące i pełnowartościowe danie. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze większy stopień sytości po posiłku, dosyp płatków owsianych lub nasion chia.

Koktajl z pomarańczy i szpinaku

Składniki:

  • średniej wielkości pomarańcza
  • 2 garście szpinaku
  • szklanka mleka roślinnego np. migdałowego lub owsianego
  • półtorej łyżki płatków owsianych
  • pół łyżki dowolnie wybranych orzechów (najlepiej sprawdzą się migdały)

Wykonanie:

Orzechy posiekaj na desce, pokrój też szpinak oraz pomarańczę. Wrzuć wszystko do blendera, zalej mlekiem roślinnym, dodaj płatków owsianych i zmiksuj. Pij od razu lub zabierz ze sobą do pracy w bidonie.

Koktajl z jagód, czyli napój pełen antyoksydantów

Jeśli zależy ci na odtruciu organizmu i spowolnieniu np. efektu starzenia się skóry, wypróbuj koktajl pełen antyoksydantów. Są to składniki, które pomagają organizmowi zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników. Wolne rodniki zaś to utlenione formy tlenu, które powstają podczas fizjologicznych procesów w naszym organizmie (jak choćby oddychania) i – jeśli są w nadmiarze – potrafią niszczyć strukturę komórek, uszkadzać błony czy też przyspieszać starzenie się ciała. Pełne antyutleniaczy są przede wszystkim owoce i warzywa o ciemnym zabarwieniu np. jagody, jeżyny, borówki, bakłażan, choć należą do nich również: brokuł, jarmuż, papryka, marchew, dynia itd. Warto ich używać do przygotowania posiłków każdego dnia, aby mieć gwarancję zdrowia i dobrego wyglądu.

Jagody to idealne owoce do zblendowania

Składniki:

  • garść borówek amerykańskich
  • 4 łyżki jagód
  • 1 średniej wielkości banan
  • 150 ml niegazowanej wody
  • niepełna szklanka mleka roślinnego
  • odrobina cynamonu
  • szczypta cukru waniliowego

Wykonanie:

Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wrzucamy do blendera. Dorzucamy opłukane na sitku jagody i borówki, dolewamy mleka roślinnego i wody, doprawiamy przyprawami, blendujemy.

Zupa-krem z cukinii

Zupa z cukinii wykonana przy pomocy blendera to jedna z szybszych propozycji przygotowania zupy-krem. Cukinia nie wymaga długiego gotowania, a jeśli dodamy paprykę grillowaną ze słoika zamiast surowej, zupa będzie lekkostrawna i idealna dla osób, które dbają o swój żołądek (aby tak się stało, trzeba też zrezygnować z cebuli).

Składniki:

  • 300 g cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (można gotowy bulion rozpuścić w 2 szklankach wody)
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • natka pietruszki
  • orzechy pekan do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Skrój cebulę w piórka, wlej olej na patelnię, podsmaż cebulę, dorzuć kawałek imbiru, czosnku i pokrojoną na plasterki marchewkę. Smaż około dwóch minut. Potem obierz cukinię i pomidora ze skórki, pokrój i wrzuć je blendera. Dorzuć do nich połówkę obranej ze skórki i posiekanej w kosteczkę papryki (może być grillowana ze słoika), wlej 2 szklanki bulionu warzywnego oraz pół łyżeczki czerwonej pasty curry. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Zblendowane warzywa przelej do garnka, dorzuć przesmażoną cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Pogotuj kilka minut, a potem wrzuć posiekaną natkę pietruszki oraz 2 łyżki mleka kokosowego. Zamieszaj. Wlej zupę na talerz. Udekoruj orzeszkami pekan.

 

Naleśniki z musem truskawkowym

Blender kielichowy przyda się nie tylko do wykonania ciasta na naleśniki, ale będzie również pomocny przy przyrządzeniu aksamitnego musu truskawkowego, którym polejemy nasze francuskie crepes.

Naleśniki z truskawkami przygotowane przy pomocy blendera kielichowego

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rozpuszczonego wcześniej masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej do smażenia naleśników

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie naleśników i musu:

Do blendera wsypujemy wszystkie wymienione wyżej składniki na ciasto do naleśników (oprócz oleju do smażenia) i miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy do garnka, z którego będziemy nalewać ciasto na patelnię. Po obmyciu blendera wrzucamy tam truskawki i cukier, blendujemy do uzyskania jednolitej masy, wylewamy na sitko, aby przetrzeć pestki.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nalewamy ciasto na naleśniki. Smażymy z obu stron. Wykładamy na talerz, polewamy sosem truskawkowym i zwijamy w rulon lub w kopertę.

Blender kielichowy – jak i wybrać, aby dania były idealnie gładkie?

Samo posiadanie blendera kielichowego nie da nam gwarancji, że nasza zupa-krem będzie pozbawiona grudek, a ciasto naleśnikowe idealnie lejące. Dlatego, jeśli zależy nam na odpowiedniej teksturze dania, wybierzmy blender kielichowy o odpowiedniej mocy i wyjątkowo ostrych ostrzach. Aby dowiedzieć się więcej na temat wyboru urządzenia, warto przejrzeć test blenderów kielichowych. To pomoże nam się rozeznać, jaki blender kielichowy wybrać, abyśmy byli z niego naprawdę zadowoleni i by służył nam on na co dzień, a nie tylko od święta.

Blender kielichowy

Blender kielichowy – opinie

Jak można wywnioskować z opinii zamieszczonych na stronach takich jak np. blender Euro AGD, bardzo dobre recenzje zbiera sprzęt Bosch. Na przykład przy modelu blender Bosch MMBM7G3M można przeczytać: „Wszystko działa – fantastycznie zresztą – tak jak opisuje producent. Smoothie aksamitne, idealnie zmiksowane. Jakość o niebo lepsza niż to, co można uzyskać ze zwykłego blendera. Mam porównanie ze zwykłym blenderem wysokoobrotowym francuskiej znanej marki, który padł po roku, i nigdy nie można było uzyskać tak idealnej konsystencji smoothie jak z próżniowego. Obsługa prosta, jest cichy, odsysanie powietrza trwa kilka sekund. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment