Nie zawsze mam czas na przyrządzanie wykwintnych i skomplikowanych dań obiadowych. Zależy mi jednak na tym, by jeść w domu. Dlaczego? Przynajmniej wiem, z jakich składników przygotowuję posiłek. Indywidualnie dobieram proporcje i przyprawy. Kuchnię traktuję jak prawdziwe pole do eksperymentowania. Jednym z najszybszych dań, jakie uwielbiam przyrządzać jest makaron z tuńczykiem.
Nie tylko dobry obiad, lecz także zdrowy
Najczęściej kupuję tuńczyka w puszce, w kawałkach i sosie własnym. 85 g zawiera niecałe 100 kcal i około 21 g białka. Tuńczyk bogaty jest w niezbędne kwasy omega-3. Jest to niezwykle cenny składnik, który pozwala zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie eliminują ryzyko zachorowania na choroby związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu krążenia. Osoby spożywające produkty z tym składnikiem rzadziej zapadają na udary i zawały serca. Dodatkowo tuńczyk jest bogaty w potas, a ubogi w sód. Dzięki temu pozwala kontrolować i utrzymywać ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Urozmaicony posiłek na bazie tuńczyka jest sycący.
Makaron z tuńczykiem
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach i w sosie własnym,
- Średni jogurt grecki,
- 3 ząbki czosnku,
- Pieprz, zioła prowansalskie,
- Ulubiony makaron,
- Starty żółty ser (może być mozzarella).
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzamy i umieszczamy w większym naczyniu.
- Na patelni podgrzewamy wyjętego z puszek tuńczyka (łącznie z sosem własnym). Wyciskamy czosnek, dodajemy ulubione przyprawy. Kiedy sos własny się wygotuje, dodajemy jogurt grecki. Całość trzymamy na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty.
- Tak przygotowanego tuńczyka łączymy z makaronem i posypujemy na wierzchu startym serem.
Smacznego!