Szybki obiad – przepis na domowe spaghetti

Nie wszyscy wiedzą, iż spaghetti to gatunek długiego i cienkiego makaronu stanowiącego podstawę tradycyjnej kuchni włoskiej. W Polsce nazwa ‘spaghetti’ utarła się jako określenie dań bazujących właśnie na tym rodzaju makaronu. Typowe danie spaghetti to świeżo ugotowane kluski z dodatkiem sosu, posypane parmezanem oraz ziołami.

makaron

Chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem. Być może przepis nie będzie zanadto wyszukany, jednak takie spaghetti przygotowuje się niezwykle szybko i przyjemnie. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Parmezan
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy – sól, pieprz, mielona papryka, chili, bazylia, ziele angielskie
  • Makron typu spaghetti

 

cebula czosnek mieso pomidory

Wykonanie:

  1. Mięso podsmażamy na oleju z pokrojoną cebulą. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość przenosimy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego. Dosypujemy ulubione przyprawy. Gotujemy, aż sos sam naturalnie nie zgęstnieje.
  2. W międzyczasie gotujemy makaron i ścieramy na tarce parmezan.
  3. Ugotowany makaron kładziemy na talerz, dodajemy sos i starty ser. Danie dekorujemy świeżą bazylią.

 

na-talerzu

Smacznego!

Leave a Comment