Nie wszyscy wiedzą, iż spaghetti to gatunek długiego i cienkiego makaronu stanowiącego podstawę tradycyjnej kuchni włoskiej. W Polsce nazwa ‘spaghetti’ utarła się jako określenie dań bazujących właśnie na tym rodzaju makaronu. Typowe danie spaghetti to świeżo ugotowane kluski z dodatkiem sosu, posypane parmezanem oraz ziołami.
Chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem. Być może przepis nie będzie zanadto wyszukany, jednak takie spaghetti przygotowuje się niezwykle szybko i przyjemnie. Zatem do dzieła!
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- Mały koncentrat pomidorowy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Parmezan
- Olej rzepakowy
- Przyprawy – sól, pieprz, mielona papryka, chili, bazylia, ziele angielskie
- Makron typu spaghetti
Wykonanie:
- Mięso podsmażamy na oleju z pokrojoną cebulą. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość przenosimy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego. Dosypujemy ulubione przyprawy. Gotujemy, aż sos sam naturalnie nie zgęstnieje.
- W międzyczasie gotujemy makaron i ścieramy na tarce parmezan.
- Ugotowany makaron kładziemy na talerz, dodajemy sos i starty ser. Danie dekorujemy świeżą bazylią.