Chcąc zjeść szybkie i smaczne śniadanie zazwyczaj serwujemy sobie kanapkę lub jajecznicę na boczku. Do tego obowiązkowo kawa, sok lub herbata. Jednak taki posiłek nie gwarantuje nam dobrego początku dnia, ani zastrzyku potrzebnej energii. Oto trzy propozycje na szybkie, smaczne, a przy tym zdrowe śniadanie.
Szybkie i smaczne śniadanie – z czego i jak je przygotować?
Szybki i smaczny pierwszy posiłek powinien zawierać w swoim składzie warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Na tym połączeniu skorzysta nasz żołądek, gdyż dostarczymy mu potrzebnego błonnika oraz mózg, któremu dostarczymy ważnych składników odżywczych. Poniżej znajdziecie trzy proste przepisy. Zachęcamy do ich wypróbowania.
Owsianka
Jedną z form, jaką może przyjąć nasze szybkie i smaczne śniadanie to owsianka. Można ją przygotować na słodko. Wtedy dodajemy do płatków owsianych ulubione owoce, a podkreślamy jej słodycz przez dodatek miodu lub cynamonu. W ostateczności może być to cukier, ale wówczas mamy jedynie szybkie i smaczne śniadanie, ale na pewno niezbyt zdrowe. Druga propozycja to owsianka wytrawna. Tutaj miejsce owoców zajmują warzywa. Jeśli posiadamy na stanie rybę wędzoną czy żółty ser to także można je dodać. Płatki zalewamy wówczas gorącą wodą. Odstawiamy na ok. 10-15 minut, a w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Następnie odlewamy wodę. Dodajemy warzywa (względnie rybę/ser) oraz ulubione przyprawy. Całość mieszamy. Możemy też dodać garść słonecznika, a także odrobinę ulubionego oleju roślinnego. Tym sposobem powstaje nie tylko szybkie zdrowe śniadanie, ale także pełnowartościowe i syte.
Placki bananowe
Druga banalnie prosta propozycja na szybkie i smaczne śniadanie to placki bananowe. Do ich przygotowania potrzebujemy dojrzałych bananów, jajka oraz odrobinę mąki (najlepiej razowej). Banany rozgniatamy widelcem. Jajka łączymy z mąką. Dodajemy do nich miąższ bananowy. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Aby podkreślić smak naszych placków, możemy dodać szczyptę cynamonu. Wykładamy łyżką niewielkie porcje na gorącą patelnię. Smażymy kilka minut po jednej i po drugiej stronie. Nasze placki bananowe świetnie będą się komponowały z masłem orzechowym, miodem lub jogurtem greckim lub z owocami. Wystarczy je nimi polać.
Omlet
Do przygotowania tego dania potrzebujemy jajek oraz dodatków takich jak warzywa, żółty starty ser oraz wędlina. Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy, tak by białko i żółtko się połączyły. Dodajemy ulubione przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Całość wylewamy na gorącą patelnię. Smażymy do momentu, aż jajka się zetną. Zdejmujemy patelnię z ognia. W drobną kostkę kroimy wędlinę i warzywa oraz wykładamy je na jedną połowę omleta. Posypujemy całość żółtym serem. Przykrywamy drugą połową i chwilę smażymy. Następnie przekładamy omleta na drugą stronę i znowu smażymy kilka chwil.
Możemy również przygotować omlet na słodko. Wtedy nasz farsz warzywny może z powodzeniem zastąpić twaróg (względnie serek mascarpone) połączony z miękkimi owocami, dżemem lub masłem orzechowym. Jeśli nie mamy akurat serka, wystarczy sam dżem. Możemy też usmażyć samego omleta, a po wyłożeniu go na talerz i zwinięciu w rulon polać miodem.
Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!
Na zakończenie podkreślimy jeszcze ważność posiłku, jakim jest śniadanie. Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia dostarcza nam energii na cały poranek. Najedzeni chętniej działamy oraz lepiej funkcjonujemy. O wiele sprawniejszy jest też nasz mózg. Śniadanie jest także ważne, ponieważ zabezpiecza nas przed podjadaniem i chroni przed napadami wilczego głodu. Aby jednak rzeczywiście nasze szybkie i smaczne śniadanie pełniło przypisane mu role, musimy starannie dobrać składniki, z jakich je przygotujemy. W ostateczności zostaje nam shake z owocami lub abonament cateringowy.